- Serviciile Secrete din Lituania spun că Putin vrea să atace NATO.
- Rusia a mutat deja nave de transport de rachete de croazieră Kalibr pe Lacul Ladoga, lângă Sankt Petersburg, nu departe de Marea Baltică.
- Trupele franceze se pregătesc pentru un conflict de mare intensitate.
Dezvăluire explozivă a serviciilor secrete din Lituania, raportată de Institutul pentru Studii de Război: Vladimir Putin își pregătește soldații pentru un război împotriva NATO, în regiunea Mării Baltice. Experții sunt siguri. Rusia folosește resurse considerabile în războiul împotriva Ucrainei, însă are încă suficiente resurse pentru un război împotriva NATO. Gravitatea situației este raportată și de Politico, care anunță că armata franceză se antrenează pentru o posibilă intervenție la sol.
Advertisment
Cât de reală este amenințarea evocată de Serviciile lituaniene?
Rusia a mutat deja nave de transport de rachete de croazieră Kalibr pe Lacul Ladoga, lângă Sankt Petersburg, nu departe de Marea Baltică. Mai mult, aviația rusă zboară din ce în ce mai mult peste Marea Baltică, cu bombardiere grele care nu au fost văzute deloc aici în 2022.
Potrivit experților ISW rușii se pregătesc pentru o posibilă confruntare cu NATO în special pentru un război pe mare și în aer. În opinia lui Putin, încheierea războiului din Ucraina nu ar duce la încetarea confruntării dintre NATO și Rusia.
Recomandări
Numeroși observatori occidentali presupun, de asemenea, că Rusia va ataca NATO dacă Kremlinul va învinge Ucraina, iar Ucraina stă foarte prost în acest moment.
Politico informează că soldații francezi se antrenează pentru o intervenție la sol
Politico face un reportaj direct pe câmpurile de antrenament, la Mailly-le-Camp. Exercițiul arată că trupele franceze se pregătesc pentru un conflict de mare intensitate împotriva unui inamic care le poate egala ca putere de foc – o schimbare majoră pentru o armată care și-a petrecut ultimele decenii luptând în campanii de contrainsurgență.
Condițiile pentru antrenamentul trupelor sunt cât mai apropiate de un câmp de luptă real, mai precis aproape identic cu cel din Ucraina. Sunetul, căldura și lumina focului de artilerie sunt reproduse, în timp ce minele false sunt împrăștiate peste tot, iar comunicațiile radio pot fi întrerupte fără preaviz.
Cursanții se angajează în războiul electronic, se confruntă cu provocările legate de logistică și amenințările chimice și trebuie să ia decizii cu mize mari în timp ce sunt lipsiți de somn. De asemenea, soldații învață să lucreze cu hărți în loc de computere și telefoane pentru a fi pregătiți pentru situațiile în care rețelele sunt blocate de adversarii lor.
Daca declarația lui Macron privind trupe la sol în Ucraina a stârnit un val de contestații, câteva țări din est precum țarile Baltice și Polonia au salutat-o și se vorbește în ultimele zile despre o „coaliție” de țări care ar putea lua în serios această propunere. Pentru Macron, linia roșie ar fi riscul căderii Odesei sau Kievului.
Citește și