• Zeci de critici ai liderului rus Vladimir Putin au murit în circumstanțe misterioase în ultimii ani – mulți dintre ei se pare că au sărit sau au căzut de la ferestre.
  • Mulți alți ruși exilați care au fost critici la adresa regimului Putin au murit în mod misterios în ultimii ani.
  • Ravil Maganov, patronul gigantului petrolier Lukoil, este cel mai recent critic de marcă al liderului rus Vladimir Putin care a murit în urma unei căderi misterioase de la fereastră.

Zeci de critici ai liderului rus Vladimir Putin au murit în circumstanțe misterioase în ultimii ani – mulți dintre ei se pare că au sărit sau au căzut de la ferestre. Ravil Maganov, patronul gigantului petrolier Lukoil, este cel mai recent critic de marcă al liderului rus Vladimir Putin care a murit în urma unei căderi misterioase de la fereastră. Este o soartă mult prea frecventă pentru criticii regimului lui Putin.

Raportul oficial spune că Maganov, care a emis o declarație prin care se opunea războiului din Ucraina, „a căzut de la o fereastra spitalului clinic central”, unde era tratat pentru o misterioasă „boală gravă” care nu a fost precizată.

Potrivit canalului rusesc Telegram General SVR, care postează frecvent bârfe din interiorul Kremlinului, Maganov a fost „bătut” înainte de a fi „aruncat pe fereastră”.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Criticul lui Putin Dan Rapoport, un critic proeminent al invaziei lui Putin în Ucraina, a fost găsit mort în fața unei clădiri de apartamente din Washington DC în luna august a acestui an, la doar câteva săptămâni după ce a ironizat capacitățile nucleare ale Rusiei și a afirmat că armata lui Putin devine „mai slabă pe zi ce trece”.

Bill Browder, un finanțist american care a fost stabilit la Moscova, a declarat că circumstanțele morții lui Rapoport sunt „extrem de suspecte”. Printr-o coincidență stranie, fostul partener de afaceri al lui Rapoport, Serghei Tkașenko, a căzut în 2017 de pe o clădire de apartamente din Moscova și a murit.

În decembrie, Yegor Prosvirnin a căzut de pe o clădire din Moscova. Fondatorul noului site web Sputnik ar fi aruncat un cuțit și o butelie de gaz pe fereastră înainte de a sări aparent spre moarte. Vecinii lui Prosvirnin au declarat pentru BBC Rusia că din apartamentul său s-au auzit țipete și înjurături toată ziua.

Deși Prosvirnin a susținut inițial construirea imperiului lui Putin, cu puțin timp înainte de moartea sa a început să prezică tulburări sociale în Rusia. Cu doar câteva luni înainte de moartea lui Prosvirnin, diplomatul rus Kirill Zhalo a fost găsit mort în fața ambasadei ruse din Berlin.

Deși se pare că Zhalo a căzut în gol de la un etaj superior al clădirii, nu a fost stabilită oficial cauza morții, deoarece ambasada a refuzat efectuarea unei autopsii, iar procurorii germani nu au jurisdicție din cauza statutului diplomatic al lui Zhalo.

Zhalo era fiul proeminentului ofițer FSB, generalul-locotenent Alexei Zhalo, care a fost legat de otrăvirea a numeroși opozanți ai lui Putin, inclusiv a lui Alexei Navalny. Kirill Zhalo Jr a fost listat oficial ca membru al personalului ambasadei, dar serviciile de securitate germane suspectează că era de fapt un spion FSB.

În timpul pandemiei Covid-19, mai mulți experți ruși în domeniul sănătății au căzut de la ferestrele spitalelor, iar în decembrie 2020, Alexander „Sasha” Kagansky, un om de știință rus de top implicat în cercetarea în domeniul vaccinurilor, a murit după ce a căzut din apartamentul său de la un bloc înalt din Sankt Petersburg.

S-a constatat că trupul său avea o plagă înjunghiată, alături de multiple leziuni provocate de cădere. Zeci de alți ruși exilați care au fost critici la adresa regimului Putin au murit în mod misterios în ultimii ani.

Unii dintre ei, cum ar fi Nikolai Glushkov, au fost uciși de atacatori necunoscuți despre care se crede că au legătură cu serviciile secrete rusești. Alte cazuri au fost înregistrate ca fiind suiciduri, chiar dacă morții nu prezentau semne de depresie sau alți factori declanșatori.

Expertul rus David Satter, care în 2013 a devenit primul reporter american dat afară din Moscova de la Războiul Rece încoace, spune: „Există o veche zicală care spune că oricine poate comite o crimă, dar este nevoie de creier pentru a comite o sinucidere”.