• Trupele rusești au lansat ofensive pe diferite secțiuni ale liniei frontului din estul Ucrainei în această toamnă.
  • Trupele încearcă să avanseze în orașul devastat Avdiivka și în nord-est, între orașele Lyman și Kupiansk.
  • Vreme dificilă, apărare dificilă pe fronturile Liman, Bahmut, Donețk și Avdiivka. Acțiuni ofensive în sud”, a declarat Zelenski.

22.00 – Victoria șocantă a partidului eurosceptic de extremă dreapta al lui Geert Wilders în alegerile din Olanda a provocat un cutremur politic la Bruxelles, cu șapte luni înainte de alegerile cruciale din UE

Victoria șocantă a partidului eurosceptic de extremă dreapta al lui Geert Wilders în alegerile din Olanda a provocat un cutremur politic la Bruxelles, cu șapte luni înainte de alegerile cruciale din UE.

Wilders a promis să organizeze un referendum „Nexit”, în timp ce se opune unui sprijin suplimentar pentru Ucraina și este prieten cu Moscova, pe care a vizitat-o în 2018. Într-o postare pe rețelele de socializare care a recirculat astăzi, Wilders se află în fața stemei și a steagului rusesc din Duma de Stat. El a scris în legendă: „Opriți rusofobia. Este timpul pentru Realpolitik. Parteneriat în loc de dușmănie!”

„Uniunea Europeană este în pericol de moarte din interior și din exterior”, a declarat eurodeputatul socialist Raphael Glucksmann într-un interviu acordat postului France 2, avertizând că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar sărbători triumful lui Wilders.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

20.00 – Rusia și vecinii lucrează pentru a combate terorismul, afirmă Putin

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că alianța statelor post-sovietice cunoscută sub numele de Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) lucrează împreună pentru a combate terorismul.

Luând cuvântul la ultimul summit CSTO de la Minsk, în Belarus, Putin a declarat că operațiunea de combatere a terorismului cunoscută sub numele de „Operațiunea Mercenar”, care vizează împiedicarea cetățenilor statelor membre CSTO să călătorească în larg și să se alăture „organizațiilor teroriste”, pe care nu le-a numit, funcționează.

18.00 – Sindicatul ucrainean al comercianților UGA a declarat că planurile „nechibzuite” ale parlamentului de a schimba regulile de tranzacționare a cerealelor ar putea opri complet exporturile de cereale cheie ale Ucrainei

Sindicatul ucrainean al comercianților UGA a declarat că planurile „nechibzuite” ale parlamentului de a schimba regulile de tranzacționare a cerealelor ar putea opri complet exporturile de cereale cheie ale Ucrainei.

La 21 noiembrie, un proiect de lege a trecut de prima lectură în parlament, care ar modifica normele privind impozitarea tranzacțiilor de export de cereale și ar putea introduce, de asemenea, prețuri minime de export pentru cereale. Proiectul de lege este conceput pentru a minimiza evaziunea fiscală la anumite produse agricole, cum ar fi cerealele și semințele oleaginoase.

„UGA este îngrijorată de o posibilă oprire completă a exporturilor de cereale din Ucraina din cauza adoptării de către parlament a unor modificări legislative nechibzuite privind exporturile de cereale și semințe oleaginoase, care introduc contradicții în legislație, inclusiv în legislația fiscală”, a declarat sindicatul.

16.00 – Rusia trimite „valuri” de soldați în orașul ucrainean Avdiivka, spun soldații ucraineni

Rusia aruncă „valuri” de soldați spre orașul ucrainean Avdiivka, aflat în dificultate, suferind pierderi masive în încercarea de a cuceri un teritoriu de importanță strategică pe linia frontului estic, spun soldații ucraineni.

Așezat într-o adâncitură – înconjurat pe aproape trei laturi de forțele rusești – Avdiivka a devenit un simbol al unui război crâncen în care niciuna dintre părți nu a făcut un progres decisiv în mai bine de un an. Dar, în ciuda faptului că a suferit pierderi constante de trupe și echipamente, Rusia nu dădea semne de renunțare la încercarea de a captura fostul centru de cărbune din estul industrial al Ucrainei.

„Câmpurile sunt pur și simplu pline de cadavre”, a declarat pentru AFP Oleksandr, adjunct al unui batalion ucrainean din brigada mecanizată 47, a declarat pentru AFP. „Ei încearcă să ne epuizeze liniile cu valuri constante de atacuri”.

14.00 – Rusia a reușit să vândă aproape tot petrolul său cu mult peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de Occident

Rusia a reușit să vândă aproape tot petrolul său cu mult peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de Occident, a declarat un oficial guvernamental rus.

UE, țările G7 și Australia au introdus plafonul de preț pentru petrolul rusesc în decembrie anul trecut, cu scopul de a limita capacitatea Rusiei de a finanța conflictul din Ucraina.

„Chiar și țările neprietenoase observă că așa-numitul plafon de preț nu a funcționat. Mai mult de 99% din petrol s-a tranzacționat cu mult peste plafonul de 60 de dolari pe baril”, a declarat Vladimir Furgalsky, un oficial al Ministerului rus al Energiei, la o masă rotundă organizată la Camera superioară a Parlamentului.

13.00 – Executivul UE a aprobat plăți în avans în valoare de 900 de milioane de euro către Ungaria, în timp ce blocul comunitar încearcă să depășească veto-ul Budapestei la ajutorul acordat Ucrainei

Executivul UE a aprobat plăți în avans în valoare de 900 de milioane de euro către Ungaria, în cadrul părții de fonduri de redresare înghețate până în prezent, în timp ce blocul comunitar încearcă să depășească veto-ul Budapestei la ajutorul acordat Ucrainei.

Executivul UE cu sediul la Bruxelles, Comisia Europeană, a exclus Ungaria din programul de stimulare economică post-pandemic al blocului, din cauza îngrijorărilor legate de corupție și de regresul în ceea ce privește controalele și echilibrele democratice sub conducerea veteranului prim-ministru Viktor Orban.

La rândul său, Ungaria a blocat deciziile UE, altfel așteptate luna viitoare, de a acorda Ucrainei un ajutor economic de 50 de miliarde de euro până în 2027 și de a începe negocierile de aderare cu Kievul. Budapesta a blocat, de asemenea, un plan de prelungire cu 20 de miliarde de euro a ajutorului militar acordat Kievului de către UE și se opune sancțiunilor impuse Rusiei pentru declanșarea războiului.

01:00 – Ucrainenii lasă în beznă Moscova

Mai multe drone-kamikaze ghidate de trupele ucrainene au lovit sistemul energetic al regiunii Moscova. Autoritățile ruse au raportat avarii la mai multe centrale electrice.

00:00 – Frontul de est rămâne un teren de luptă dificil în sezonul rece

Trupele ucrainene se confruntă cu operațiuni defensive dificile” pe unele părți ale frontului de est, în condițiile în care se instalează frigul aspru al iernii, dar forțele din sud continuă să desfășoare acțiuni ofensive, a declarat miercuri președintele Volodimir Zelenski, scrie Reuters.

Trupele rusești au lansat ofensive pe diferite secțiuni ale liniei frontului din estul Ucrainei în această toamnă, încercând să avanseze în orașul devastat Avdiivka și în nord-est, între orașele Lyman și Kupiansk.

Vreme dificilă, apărare dificilă pe fronturile Liman, Bahmut, Donețk și Avdiivka. Acțiuni ofensive în sud”, a declarat Zelenski pe Telegram.

Zăpada și temperaturile de îngheț care s-au situat la aproximativ minus 5 grade Celsius în cursul zilei de miercuri și se așteptau să scadă și mai mult ar putea complica și mai mult operațiunile pe câmpul de luptă, unde luptele trec la o fază de uzură.

Rusia, care a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022, controlează aproape o cincime din Ucraina. Kievul a lansat o contraofensivă pentru a recuceri teritoriile ocupate în această vară, dar nu a forțat o breșă majoră.

Citește și