• La o conferință de trei zile pentru oficialii occidentali, premierul va solicita acordarea unui ajutor suplimentar pentru Ucraina devastată de război.
  • Unii ucraineni cred că a început ofensiva de primăvară a lui Vladimir Putin.
  • În mod similar, vineri, Pentagonul a declarat că un batalion ucrainean de aproximativ 635 de soldați a finalizat un curs american de cinci săptămâni de pregătire în domeniul armelor combinate.

Rishi Sunak îi va îndemna pe liderii occidentali să „dubleze” sprijinul militar acordat Ucrainei, în timp ce trupele de pe linia frontului pledează pentru mai multe arme.

Premierul va declara sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, că sunt necesare „capacități avansate, la standarde NATO” pentru a alunga forțele rusești. La conferința de trei zile, care dezbate cele mai presante provocări la adresa securității internaționale, participă o serie de înalți oficiali occidentali, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și vicepreședintele american Kamala Harris.

Sunak își va folosi discursul pentru a susține că asigurarea unei păci durabile pentru Ucraina va necesita consolidarea dreptului internațional și va face presiuni pentru un nou plan de protecție a suveranității țării în viitor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Miza acestui război este chiar mai mare decât securitatea și suveranitatea unei națiuni. Este vorba despre securitatea și suveranitatea fiecărei națiuni”, spune el. „Pentru că invazia Rusiei, crimele sale de război abominabile și retorica nucleară iresponsabilă sunt simptomatice pentru o amenințare mai amplă la adresa a tot ceea ce credem.”

Declarația lui Sunak are loc în timp ce se apropie cu pași repezi aniversarea unui an de la izbucnirea conflictului, iar trupele ucrainene s-au alăturat liderului lor, Volodimir Zelenski, pentru a cere mai mult ajutor militar.

Soldații luptă în orașul Bahmut, în estul regiunii Donețk. Acesta a fost un punct de interes pentru forțele rusești, în ciuda faptului că serviciile de informații occidentale spun că are o importanță strategică redusă. Populația de 70.000 de locuitori de dinainte de război a fugit în principal din zonă.

„Dați-ne mai multe echipamente militare, mai multe arme, și ne vom ocupa de ocupantul rus”, a declarat un militar.

Ajutorul internațional este în continuare vital

Summitul de la Munchen are loc în timp ce ucrainenii se confruntă cu o ofensivă de primăvară a lui Vladimir Putin, despre care unii cred că a început deja, înainte de aniversarea războiului de la 24 februarie.

Acesta urmează vizitei lui Zelenski în Marea Britanie, la Paris și la Bruxelles săptămâna trecută, în care a prezentat argumente pentru ca Occidentul să trimită avioane de luptă pentru forțele sale aeriene.

Marea Britanie a declarat că își va extinde misiunea de instruire pentru a include piloții de avioane de luptă, asigurându-se că Ucraina își poate apăra cerul. Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au venit deja în Marea Britanie pentru a învăța „tacticile NATO”.

În mod similar, vineri, Pentagonul a declarat că un batalion ucrainean de aproximativ 635 de soldați a finalizat un curs american de cinci săptămâni de pregătire în domeniul armelor combinate.