• În jur de 50.000 de femei servesc în forțele armate ucrainene în roluri de luptă și non-combat, potrivit oficialilor militari.
  • Serviciul militar în Ucraina pentru femei este voluntar, dar guvernul ia în considerare posibilitatea de a-l face obligatoriu pentru femeile cu anumite aptitudini.
  • De la invazia rusă în Ucraina, numărul femeilor care s-au alăturat voluntar armatei ucrainene a crescut vertiginos.

Pe un câmp cu iarbă udat de ploaie la un centru de pregătire militară, o duzină de recruți ai armatei ucrainene sunt aliniați în formație eșalonată, cu armele îndreptate în față, în poziția de a apăsa rapid pe trăgaci. Femeile ucrainene servesc forțele armate.

Aceștia exersează exerciții în formație despre cum să ia cu asalt o poziție inamică. Sergentul de instrucție care strigă comenzile este Diana, în vârstă de 23 de ani, care este poreclită Sledgehammer. Ea s-a înrolat în armată cu șase luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei, la 24 februarie. Nu credeam că voi fi în armată când eram mică, a spus Diana. Ca orice fetiță, îmi doream doar să trăiesc o viață fericită, să muncesc pentru a putea călători și a vedea lumea.

În timp ce tancurile rusești se îndreptau spre Kiev în primele zile ale războiului, fratele Dianei s-a înrolat pentru a lupta împotriva forțelor invadatoare. Diana a decis, de asemenea, să i se alăture și a cerut să fie mutat într-o divizie de luptă a armatei ucrainene.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Nu puteam să stau deoparte, așa că m-am alăturat lui, a spus ea. De la invazia rusă în Ucraina, numărul femeilor care s-au alăturat voluntar armatei ucrainene a crescut vertiginos. Există aproximativ 50.000 de femei care servesc în cadrul forțelor armate ucrainene în roluri de luptă și non-combat, dintre care aproximativ 10.000 se află în prezent fie pe frontul de război, fie în posturi care le-ar putea trimite pe front, potrivit oficialilor militari ucraineni.

Serviciul militar în Ucraina pentru femei este voluntar, dar guvernul ia în considerare posibilitatea de a-l face obligatoriu pentru femeile cu anumite aptitudini. Acesta spune că o decizie nu va fi luată până anul viitor. Ucraina nu a făcut niciun secret despre faptul că are nevoie de mai mulți soldați pentru a lupta într-un război potențial lung împotriva unui adversar cu efective mai mari.

În 2021, armata ucraineană avea 196.600 de soldați, a doua ca mărime din regiune, dar eclipsată de armata Rusiei, care numără 900.000 de soldați, potrivit statisticilor Institutului Internațional pentru Studii Strategice.