• Armata rusă a tras cu peste 30 de obuze în Nikopol, distrugând case private, anexe, o cafenea și un hotel.
  • ONU: Găurile din gazoductele Nord Stream au dus la, probabil, cea mai mare scurgere de metan înregistrată vreodată
  • Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.

UPDATE ORA 23:00

Conducta Nord Stream 2 nu mai prezintă scurgeri sub Marea Baltică, deoarece s-a ajuns la un echilibru între presiunea gazului și cea a apei, relatează Agenția France-Presse.

„Presiunea apei a închis mai mult sau mai puțin conducta, astfel încât gazul care se află înăuntru nu mai poate ieși”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Nord Stream 2, Ulrich Lissek.

„Concluzia este că există încă gaz în conductă”, a adăugat el. Întrebat cât de mult gaz se crede că se află în conductă, Lissek a spus: „Aceasta este întrebarea de un milion de dolari”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Informațiile privind situația scurgerii din conducta Nord Stream 1, care a fost semnificativ mai mare, nu au fost disponibile imediat. În timp ce conductele nu sunt în prezent în funcțiune, ambele conțineau încă gaz înainte de a cădea victimă unui aparent sabotaj, producând patru scurgeri.

UPDATE ORA 22:00

Iată mai multe informații despre comentariile lui Ramzan Kadîrov, potrivit cărora Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare de mică putere în Ucraina după o nouă înfrângere majoră pe câmpul de luptă.

Rusia are cel mai mare arsenal atomic din lume, inclusiv arme nucleare tactice cu randament redus, care sunt concepute pentru a fi desfășurate împotriva armatelor adverse. Alți aliați de top ai lui Putin, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au sugerat că Rusia ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare, dar apelul lui Kadîrov a fost cel mai urgent și explicit, relatează Reuters.

Influentul conducător al regiunii caucaziene Cecenia a fost un susținător vocal al războiului din Ucraina, forțele cecene făcând parte din avangarda armatei ruse din această țară. Se crede în general că Kadîrov este un apropiat personal al lui Putin, care l-a numit la conducerea Ceceniei în 2007.

În mesajul său, Kadîrov l-a descris pe colonelul-general Alexander Lapin, comandantul forțelor rusești care luptă la Lyman, drept o „mediocritate” și a sugerat ca acesta să fie retrogradat la gradul de soldat și să i se retragă medaliile. „Din cauza unei lipse de logistică militară elementară, astăzi am abandonat mai multe așezări și o mare parte din teritoriu”, a spus el.

Kadîrov a declarat că, cu două săptămâni înainte, a evocat posibilitatea unei înfrângeri la Lyman cu Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, dar că Gerasimov a respins această idee.

UPDATE ORA 21:00

După ce Rusia nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru a fi realeasă în consiliul de conducere al agenției de aviație a Națiunilor Unite, reprezentantul francez a declarat în fața adunării: „Când avem voturi în țările noastre, dacă nu ne place rezultatul, nu cerem un alt vot”.

Rusia, alături de G7, China, Brazilia și Australia, au ocupat locurile de „state de importanță majoră în transportul aerian” în consiliul de 36 de membri al OACI.

„Am dori să ne exprimăm regretul cu privire la rezultatul votului”, a declarat reprezentantul rus.„Considerăm că acesta este un pas pur politic și nu are nimic de-a face cu poziția Rusiei în domeniul aviației civile”.

UPDATE ORA 20:00

Prim-ministrul britanic Liz Truss s-a alăturat altor lideri europeni sugerând că o serie de explozii care au avariat gazoductele submarine rusești Nord Stream au fost provocate în mod deliberat. Aceste explozii au fost „în mod clar un act de sabotaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Truss, în urma discuțiilor purtate sâmbătă între premier și omologul său danez, Mette Frederiksen.

Liderii occidentali suspectează că scurgerile descoperite săptămâna trecută pe conductele de gaze au fost rezultatul unor explozii provocate de Rusia, în încercarea de a crește presiunea asupra Europei în ceea ce privește aprovizionarea cu combustibil. Cele două conducte baltice gemene se întind din Rusia până în Germania. Președintele rus Vladimir Putin a acuzat țările occidentale de sabotarea conductelor.

UPDATE ORA 18:35

Steagul ucrainean arborează în Lyman, regiunea Doneţk

Trupele rusești s-au retras din localitatea strategică Lyman din estul Ucrainei „din cauza riscului de a fi încercuite” și s-au mutat la „frontiere mai avantajoase”, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării prin intermediul Telegram.

Forțele ucrainene au încercuit forțele rusești în orașul din estul țării mai devreme în cursul zilei de astăzi, unde forțele rusești din Lyman totalizau între 5.000 și 5.500 de soldați. Soldații ucraineni au fost văzuți ulterior ridicând steagul națiunii în fața semnului de intrare în oraș.

Retragerea are loc la o zi după ce Vladimir Putin a semnat „tratatele de aderare” care oficializează anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ocupate din Ucraina.

UPDATE ORA 18:00

Nori de fum deasupra Lyubimovka (lângă Belbek lângă Sevastopol). Martorii oculari spun că au auzit o explozie. Potrivit datelor preliminare, un avion militar s-a prăbușit pe aeroportul Belbek din Sevastopol. Placa s-a rostogolit de pe pistă și a luat foc, iar apoi muniția de la bord a detonat. Acum salvatorii lucrează la fața locului.

„Situație extraordinară” de la aerodromul Belbek relatează șeful Sevastopolului, Mihail Razvozhaev. Potrivit informațiilor oficiale, „în timpul aterizării, avionul a ieșit de pe pistă și a luat foc”. La fața locului lucrează acum pompierii.

UPDATE ORA 17:00

Un consilier prezidențial ucrainean a respins cel mai recent apel al președintelui rus Vladimir Putin ca Kievul să se întoarcă la masa negocierilor – spunând că nu are rost să se poarte discuții cu cei care dansează pe oase”.

Într-un tweet, Mykhailo Podolyak spune că negocierile vor fi posibile doar cu un nou președinte al Rusiei” – reiterând o replică a șefului său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Vineri, Putin a îndemnat Ucraina să „înceteze ostilitățile și să se întoarcă la masa negocierilor”, în timp ce anunța anexarea a patru regiuni din Ucraina ocupate de Rusia.

UPDATE ORA 16:00

AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a confirmat cu Moscova că forțele rusești l-au reținut pe șeful centralei nucleare ucrainene Zaporojie – o instalație gigantică controlată de trupele rusești.

Ihor Murashov a fost „reținut temporar pentru a răspunde la întrebări”, a declarat organismul de supraveghere pentru agenția de presă Reuters. Murashov ar fi fost arestat în timp ce pleca cu mașina de la centrală vineri după-amiază, apoi a fost legat la ochi și dus într-o locație necunoscută. Măsura a determinat ONU să ceară clarificări” din partea Rusiei.

UPDATE ORA 15:00

Curtea Constituţională rusă analizează legalitatea anexării celor patru regiuni ucrainene

Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse a admis sâmbătă spre analiză solicitarea prezentată de preşedintele Vladimir Putin, după ce liderul de la Kremlin a semnat vineri tratatele de anexare a celor patru regiuni ucrainene ocupate parțial sau în totalitate – Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie, relatează agenția spaniolă de știri EFE.

Tribunalul a confirmat sâmbătă pe pagina sa de internet că va studia constituţionalitatea celor patru solicitări transmise în cursul dimineţii de președintele rus.

Vladimir Putin urmează exact aceiaşi paşi pe care i-a făcut când Rusia a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, unde a avut loc şi acolo un ,,referendum” şi care a fost integrată în Federaţia Rusă după un proces de anexare realizat pe repede înainte.


Putin amână stagiul militar de toamnă pentru o lună

Preşedintele rus Vladimir Putin a amânat cu o lună efectuarea stagiului militar în această toamnă din cauza saturaţiei centrelor de recrutare ca urmare a mobilizării parţiale pentru campania militară din Ucraina, a explicat sâmbătă Kremlinul.

Potrivit legii, recruţii nu pot fi desfăşuraţi într-o ţară străină decât dacă Kremlinul declară legea marţială.

„Acum centrele de înrolare sunt foarte saturate ca urmare a mobilizării parţiale. Pentru a nu agrava şi mai mult această congestie, s-a luat această decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenţia RIA Novosti.

UPDATE ORA 14:00

Consilier al lui Zelenski: Negocierile sunt posibile, dar cu un nou președinte

Unul dintre cei mai importanți consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, spune că „negocierile sunt posibile” cu Moscova, dar doar „cu un nou președinte al Rusiei”, scrie The Guardian.

Podoliak a publicat sâmbătă un mesaj pe Twitter în care afirmă, referindu-se la Putin și la alți oficiali ruși, că negocierile cu cei care „dansează pe oase” nu au niciun rost.

UPDATE ORA 13:00

Forțele ucrainene vor încercui sau captura orașul Lîman în trei zile

Trupele ruse au continuat să se retragă din pozițiile din jurul orașului Lîman din regiunea Donețk în timp ce forțele ucrainene continuă să le încercuiască, potrivit unui nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think thank american, relatează The Kyiv Independent.

„Mulți bloggeri militari au susținut că retragerea Rusiei din Lîman seamănă cu retragerea haotică de la Balaklia, regiunea Harkov, prin coordonarea proastă și lipsa sprijinului de artilerie”, precizează specialiștii de la ISW.

Ministerul Apărării al Regatului Unit a transmis pe 23 septembrie că Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să securizeze capete de pod pe malul de est al râului Oskil, pe care trupele ruse au încercat să le integreze într-o „linie defensivă consolidată” după retragerea lor Harkov.

Trupele ruse ocupă orașul Lîman din luna mai.

UPDATE ORA 12:00

Zelenski îi mulţumeşte lui Biden pentru ajutorul financiar suplimentar: „Este un act real de solidaritate”

SUA oferă încă un ajutor financiar consistent destinat armatei ucrainene. Preşedintele ucrainean i-a mulţumit sâmbătă omologului său american Joe Biden pentru semnarea unui sprijin suplimentar de 12,35 miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit Mediafax.

Volodymyr Zelenskiy a scris pe Twitter: „Legea prevede finanţarea programelor de apărare, precum şi un puternic sprijin bugetar direct pentru Ucraina. Acest ajutor este mai important astăzi decât oricând”.

UPDATE ORA 11:00

Turcia respinge anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia

Turcia respinge anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia Ministerul turc al externelor a transmis sâmbătă că respinge decizia Rusiei de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.

„Această decizie, care constituie o încălcare gravă a principiilor stabilite de drept internațional, nu poate fi acceptată. Reiterăm sprijinul nostru pentru soluționarea acestui război – care continuă se se agraveze – printr-o pace justă la care să se ajungă prin negocieri”, a transmis ministerul de la Ankara.


ONU: Găurile din gazoductele Nord Stream au dus la, probabil, cea mai mare scurgere de metan înregistrată vreodată

Scurgerile de gaze din sistemul de conducte Nord Stream reprezintă, probabil, cea mai mare eliberare de metan înregistrată vreodată, potrivit reprezentanților Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, scrie Reuters.

,,Este foarte rău, cel mai probabil, este cel mai mare eveniment privind emisiile înregistrat vreodată. Acest lucru nu ajută deloc într-un moment în care trebuie neapărat să reducem emisiile”, a declarat pentru sursa citată Manfredi Caltagirone, șeful IMEO.

Cercetătorii de la GHGSat, care folosesc sateliți pentru a monitoriza emisiile de metan, estimează că rata de scurgere de la unul dintre cele patru puncte unde conductele au fost sparte a fost de 22.920 de kilograme pe oră.

Este o rată foarte mare, mai ales având în vedere că sunt patru zile de la spargerea inițială”, explică reprezentanții companiei.

UPDATE ORA 10:00

Banca Mondială va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 530 de milioane de dolari

Ajutorul este susținut de Mrea Britanie (500 de milioane de dolari) și Danemarca (30 de milioane de dolari), au anunțat reprezentanții Băncii Mondiale, potrivit The Guardian.

Cu noul sprijin financiar anunțat de Banca Mondială pentru Ucraina, ajutorul total al instituției ajunge la 13 miliarde de dolari. Din totalul de 13 miliarde de dolari, 11 miliarde au fost plătiți integral.

UPDATE ORA 09:00

Forțele ucrainene, aproape de intrarea în orașul Lîman

În timpul nopții, trupele ucrainene au ajuns la intrarea în orașul Lîman din regiunea Donețk, aflat sub controlul forțelor ruse, relatează The Guardian.

„Lîman este parțial înconjurat”, a anunțat Denis Pușilin, liderul pro-Moscova din Donețk, adăugând ulterior într-un mesaj pe rețelele sociale că forțele ruse au rezistat „cu ultimele puteri” asaltului.

Potrivit unor informații citate de publicația britanică, ucrainenii au ajuns și la Kreminna, localitate aflată la 30 km est de Lîman.

UPDATE ORA 08:00

Armata rusă a tras cu peste 30 de obuze în Nikopol, distrugând case private, anexe, o cafenea și un hotel. Șeful administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznichenko, a anunțat acest lucru pe canalul său de Telegram.

https://t.me/dnipropetrovskaODA/2036

„Rușii au lovit două raioane,  Nikopolsky și Sinelnikovsky. Nikopolsky a fost lovit cu „Grad” și artilerie grea de cinci ori. Nikopol a avut de suferit cel mai mult. Peste 30 de obuze rusești au zburat acolo. Niciun om nu a fost rănit. Case private, anexe, o cafenea și un hotel, au fost avariate. Peste 1.000 de familii au rămas fără electricitate. Inginerii electrotehnici repară deja liniile”, scrie Reznichenko.

UPDATE ORA 07:00

Clădirea Consulatului Rusiei din New York a fost vandalizată

Fațada clădirii Consulatului rus la New York a fost stropită vineri, 30 septembrie, cu vopsea roșie, după ce președintele Vladimir Putin a semnat anexarea la Federația Rusă a celor patru regiuni ucrainene – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, relatează Reuters.

Decizia de anexare a fost semnată de liderul de la Kremlin împreună cu liderii separatiști proruși din cele patru regiuni și nu este recunoscută la nivel internațional.

În discursul său de vineri, Putin a lansat din nou acuzații la adresa SUA despre care a afirmat că au creat un precedent prin folosirea armelor nucleare în Al Doilea Război Mondial. În replică, președintele american Joe Biden a spus că SUA și NATO nu vor fi intimidate de ”amenințările nesăbuite” ale lui Putin.

„America și aliații săi nu vor fi intimidați de Putin și de cuvintele și amenințările sale nesăbuite. (…) Statele Unite nu vor recunoaște niciodată acest lucru. Și, sincer, nici lumea nu o va recunoaște.

El nu poate să pună mâna pe teritoriul vecinului său și să scape cu asta, este atât de simplu”, a spus Joe Biden într-o declarație de presă de la Casa Albă.

UPDATE ORA 06:00

Polonia distribuie tablete antiradiații din cauza amenințării nucleare

Autoritățile poloneze au anunțat vineri că au distribuit tablete antiradiații către departamentele de pompieri din întreaga țară, în cazul unei expuneri declanșate de războiul din Ucraina vecină, negând însă că ar exista vreun motiv de alarmă, potrivit AFP.

UPDATE ORA 05:00

Zelenski: drumul ţării noastre este unul dificil, dar clar

Volodimir Zelenski, afirmă că ,,o altă farsă a avut loc azi la Moscova”. ,,Ceva a fost sărbătorit acolo. Ovaţionau ceva acolo. Cântau în piaţă. Vorbeau de Zaporojie… Când chiar ei au aranjat aşa ceva în Zaporojie. Sunt ne-oameni” a spus el.

Zelenski adaugă că drumul ţării sale este unul dificil, dar clar. ,,Acesta este drumul independenţei, al integrităţii teritoriale, al integrării în lumea civilizată şi al dezvoltării sociale. Drumul duşmanului nostru este de asemenea foarte clar – înfrângere, ruşine şi condamnare”, susţine el.

,,Duşmanul a început această zi cu o crimă deliberată şi absolut premeditată a unor ucraineni în Zaporojie. Un atac cu rachete asupra unui convoi de maşini civile. Până acum, sunt anunţaţi 30 de morţi. Aproape o sută răniţi şi traumatizaţi. Armata rusă ştia unde vor lovi rachetele. Nişte ne-oameni au făcut asta. De la primul până la ultimul. De la cel care a dat acest ordin şi până la toţi care au executat acest ordin. Vor răspunde. Cu siguranţă. În faţa legii şi în faţa poporului” , a afirmat Zelenski, în mesajul transmis vineri seară.

El a adăugat că de aceea ucrainenii sunt încrezători în victoria lor şi de aceea au preluat iniţiativa în război şi obţin rezultate palpabile pe câmpul de luptă.

O altă farsă a avut loc azi la Moscova. Ceva a fost sărbătorit acolo. Ovaţionau ceva acolo. Cântau în piaţă. Vorbeau de Zaporojie… Când chiar ei au aranjat aşa ceva în Zaporojie. Sunt ne-oameni. Memorie eternă tuturor celor ucişi în atacuri teroriste ruseşti”, a continuat Zelenski.

El a arătat că în această zi Ucraina a luat decizii pentru a se apăra.

UPDATE ORA 04:00

SUA: Discuţia privind aderarea Ucrainei la NATO ,,ar trebui reluat la un alt moment”

Statele Unite consideră că procesul de aderare a Ucrainei la NATO ,,ar trebui reluat la un alt moment”, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, după ce preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a afirmat că ţara a depus cererea de aderare în cadrul unei ,,proceduri accelerate”, scrie Mediafax.

,,Statele Unite au fost clare timp de decenii că susţin o politică a uşilor deschise pentru NATO”, a declarat Sullivan reporterilor în cadrul unui briefing de presă la Casa Albă. ,,Orice decizie privind aderarea la NATO este între cei 30 de aliaţi şi ţările care aspiră să adere”.

,,În acest moment, opinia noastră este că cel mai bun mod în care putem sprijini Ucraina este prin sprijin practic, pe teren, în Ucraina şi că procesul de la Bruxelles ar trebui reluat la un alt moment”, a continuat el. 

Anterior, vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre ale alianţei susţin ,,dreptul Ucrainei de a-şi alege propria cale”, dar a avertizat că orice decizie privind aderarea trebuie să fie luată de toţi cei 30 de membri ai alianţei.

UPDATE ORA 03:00

Consilier al lui Zelenski: Obstacolele în calea aderării la NATO vor dispărea „de îndată ce Rusia va pierde”

Un oficial ucrainean de rang înalt a afirmat vineri că orice obstacol în calea aderării Ucrainei la NATO va dispărea „de îndată ce Rusia va pierde” – aceasta fiind o recunoaștere tacită a faptului că este puțin probabil ca membrii alianței militare să fie de acord cu primitea Kievului cât timp acesta se află în război cu Rusia, scrie CNN.

De îndată ce Rusia va pierde, nu va mai exista după aceea niciun obstacol pentru ca Ucraina să nu poată adera la NATO”, a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre cei mai importanți consilieri ai președintelui Volodimir Zelenski, la televiziunea ucraineană.

„Acele țări care sunt în prezent în dubiu, după victoria noastră, vor fi primele care vor vota” pentru aderarea Ucrainei, a precizat Podoliak.

Zelenski a anunțat vineri că Ucraina a depus o cerere „în cadrul unei proceduri accelerate” pentru a deveni parte a Alianței Nord-Atlantice, recunoscând în același timp că primirea țării sale va necesita consensul tuturor statelor membre.

UPDATE ORA 02:00

Zelenski anunță „rezultate semnificative” ale contraofensivei din estul ţării

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat vineri „rezultatele semnificative” înregistrate de contraofensiva ucraineană în estul ţării, într-un moment în care oraşul strategic Lîman, controlat de ruşi, este parţial înconjurat de trupele militare ale Kievului, informează AFP.

„Avem rezultate semnificative în estul ţării (…) Toată lumea a auzit ce se întâmplă la Lîman, în regiunea Doneţk. Sunt paşi care contează mult pentru noi”, şi-a exprimat liderul ucrainean satisfacţia, în discursul video adresat zilnic națiunii.

„Trebuie să ne eliberăm toate teritoriile, iar aceasta va fi cea mai bună dovadă că dreptul internaţional şi valorile umane nu pot fi încălcate de niciun stat terorist, oricât de insolent ar fi, precum Rusia”, a adăugat el, cu trăsături obosite, în faţa camerei video.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/632714805112419/

UPDATE ORA 01:00

Congresul SUA a aprobat un ajutor de 12,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Congresul SUA a aprobat vineri un ajutor în valoare de 12,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie The Guardian.

Pachetul, care a fost aprobat la doar câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anexat patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia, include 3 miliarde de dolari pentru arme, provizii și salarii pentru armata ucraineană și îl autorizează pe președintele Joe Biden să dea instrucțiuni Pentagonului să transfere 3,7 miliarde de dolari în arme și alte echipamente către Ucraina.

Așa-numita „rezoluție de continuare” – adoptată cu 230 de voturi pentru și 201 împotrivă, 10 republicani alăturându-se democraților – prevede, de asemenea, 4,5 miliarde de dolari pentru Kiev, pentru ca finanțele țării să rămână stabile și guvernul să funcționeze.

Această alocare ridică valoarea totală a contribuției americane pentru Ucraina la 65 de miliarde de dolari.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rușii au lansat un atac cu rachete asupra unui convoi civil umanitar la ieșirea din Zaporojie. În urma atacului, 30 de persoane au fost ucise, iar 88 – rănite, anunță șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klimenko, potrivit CNN.

Printre morți se află doi copii: o fată de 11 ani și un băiat de 14 ani. O fetiță de 3 ani a fost, de asemenea, rănită”, a declarat Klimenko.