- Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor UE reuniți la Bruxelles să facă mai mult și să își respecte angajamentele.
- Președintele ucrainean a declarat că recenta inițiativă a Germaniei de a trimite mai multe rachete de apărare antiaeriană Patriot a fost utilă, dar că trebuie făcut mai mult.
- Secretarul american al Trezoreriei afirmă că întârzierile în acordarea ajutorului pentru Ucraina sunt „de neiertat”.
UPDATE ORA 23.00 – G7 ia în considerare utilizarea activelor rusești înghețate pentru a finanța Ucraina
Membrii G7 iau în considerare posibilitatea de a folosi aproape 300 de miliarde de dolari (240 de miliarde de lire sterline) din activele rusești înghețate ca garanție pentru a acorda împrumuturi Ucrainei.
Advertisment
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a făcut această dezvăluire în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai grupului din Italia.
El a adăugat că au fost luate în considerare și diferite opțiuni, iar discuțiile sunt în curs de desfășurare.
Recomandări
Dombrovskis a declarat că speră ca UE – unde se află cea mai mare parte a activelor înghețate – să aprobe în lunile următoare o măsură separată a UE pentru a utiliza profiturile sau dobânzile obținute din aceste active pentru a ajuta Ucraina.
UPDATE ORA 22.00 – FMI afirmă că Ucraina are nevoie de un sprijin de 34 miliarde de lire sterline în acest an
Ucraina are nevoie de un sprijin bugetar de 42 de miliarde de dolari în acest an pentru a continua să lupte împotriva invaziei rusești, a declarat șeful Fondului Monetar Internațional (FMI).
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să ia sfârșit, numindu-l atât o tragedie umană, cât și un obstacol în calea perspectivelor de creștere a economiei globale.
Ea a adăugat că, în opinia sa, sprijinul global pentru Ucraina rămâne ferm.
UPDATE ORA 21.00 – Ministrul suedez de finanțe spune că Ucraina nu poate pierde războiul
Ministrul suedez de finanțe, Elisabeth Svantesson, a declarat joi că Europa nu își poate permite să lase Rusia să câștige războiul cu Ucraina, deoarece acest lucru ar duce la evenimente tulburătoare în anii următori.
Vorbind cu Karen Tso de la CNBC, în cadrul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional, Svantesson a spus că Ucraina nu poate pierde războiul și că nu este un lucru pe care este dispusă să-l accepte.
„Ei nu pot pierde”, a spus Svantesson. „Trebuie să ajutăm Ucraina pentru ca ei să nu piardă. Dacă Rusia câștigă aici, vom avea multe probleme în anii următori”, a adăugat ea. „Așa că nu, nu pot câștiga”.
UPDATE ORA 20.00 – Comisia propune un acord Brexit pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani
Comisia Europeană a propus deschiderea negocierilor cu Regatul Unit pentru a permite libertatea de circulație de care se bucurau înainte de Brexit milioane de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, în cadrul unei concesii majore după Brexit.
Comisia a declarat că va solicita acum aprobarea liderilor individuali ai UE pentru a începe discuțiile care vor elimina parțial unul dintre cele mai controversate elemente ale Brexitului, respectiv blocarea dreptului de a locui în țările celeilalte fără vize.
Conform acordului preconizat, atât cetățenii UE, cât și cei britanici cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani vor putea să rămână până la 4 ani în țara de destinație, a precizat Comisia Europeană într-o declarație detaliată.
UPDATE ORA 19.00 – Un bărbat suspectat că a ajutat la planificarea atacului asupra lui Zelenski a fost arestat în Polonia
Un bărbat suspectat că a ajutat serviciile ruse de informații să planifice o tentativă de asasinat împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost arestat în Polonia, au declarat joi procurorii polonezi și ucraineni.
Cetăţeanul polonez, numit doar Pawel K., este suspectat că a furnizat informaţii serviciilor secrete militare ruse şi că „a ajutat forţele speciale ruse să planifice o posibilă tentativă de asasinat” împotriva lui Zelenski, se arată într-un comunicat al procurorilor polonezi.
UPDATE ORA 17.00 – Rusia ar putea fi pregătită să atace NATO în 5-8 ani, afirmă un oficial german
Rusia ar putea fi pregătită să atace NATO în cinci până la opt ani, a declarat un înalt oficial militar german, potrivit Reuters.
Generalul-locotenent Carsten Breuer a declarat reporterilor că Moscova ar putea fi pregătită să atace membrii alianței militare occidentale după ce își va reface forțele epuizate de războiul din Ucraina.
„Până atunci, pe baza analizei noastre, Rusia (își va fi) reconstituit propriile forțe într-o măsură în care un atac împotriva solului NATO ar putea fi posibil”, a declarat el jurnaliștilor în timpul unei vizite în Polonia, miercuri, potrivit Reuters.
UPDATE ORA 16.00 – Irlanda, Luxemburg, Suedia și cel puțin o duzină de alte țări s-au aliniat împotriva inițiativei franceze de centralizare a supravegherii piețelor financiare
Irlanda, Luxemburg, Suedia și cel puțin o duzină de alte țări s-au aliniat împotriva inițiativei franceze de centralizare a supravegherii piețelor financiare, pe fondul temerilor că aceasta ar duce la fuga de capital și la investiții interne greu de realizat.
Opoziția lor a fost ridicată în contextul în care propunerile vizează deblocarea a până la 9 000 de miliarde de euro în bani privați deținuți în UE, de la economii personale la fonduri de pensii, pentru a finanța apărarea și alte provocări potențiale majore, cum ar fi o nouă pandemie.
Un diplomat a declarat că 80% din investițiile private se îndreaptă către SUA, deoarece nu există suficiente opțiuni pentru investiții obișnuite, în afara sistemelor bancare sau de economii guvernamentale. Dar unele țări mai mici se tem că „activitatea urmează autoritățile de reglementare” și că ar putea pierde serviciile financiare și sunt hotărâte să oprească orice încercare a Franței sau a Germaniei de a centraliza supravegherea.
Irlanda se teme că o autoritate de supraveghere la nivel de bloc ar putea submina ani de eforturi politice pentru a atrage serviciile financiare și de gestionare a fondurilor, care angajează în prezent 60.000 de persoane.
UPDATE ORA 14:55 – Un atac rusesc avariază infrastructura din estul Ucrainei
Un atac cu rachete rusești asupra regiunii Dnipropetrovsk a avariat în această dimineață o instalație de infrastructură și o afacere, a declarat un oficial local.
Două persoane au fost rănite și transportate la spital, potrivit guvernatorului regional, care a adăugat că atacul a provocat incendii la două locații. Forțele aeriene ucrainene au emis un avertisment privind o amenințare cu rachete balistice înainte de atac.
Moscova a intensificat în ultimele săptămâni atacurile combinate cu rachete și drone care au vizat rețeaua electrică a Ucrainei, provocând pagube semnificative.
De asemenea, Kremlinul și-a sporit utilizarea rachetelor balistice mai greu de interceptat.
UPDATE ORA 14:30 – Kremlinul susține că ajutorul american nu va schimba situația de pe front
Kremlinul susține că orice nou ajutor militar american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front, pe care a descris-o ca fiind „nefavorabilă” pentru forțele Kievului.
Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat apoi că ajutorul american, va ajuta, totuși, industria americană de apărare și va lăsa Ucraina îndatorată.
Presupunând că un proiect de lege din Camera Reprezentanților va trece, Ucraina va fi beneficiarul unui ajutor letal de peste 60 de miliarde de dolari (48 de miliarde de lire sterline) din partea Washingtonului.
Volodymyr Zelenski a cerut aliaților Ucrainei să ofere mai mult sprijin, în special arme de apărare antiaeriană, având în vedere bombardamentele sporite cu rachete din partea Rusiei.
UPDATE ORA 14:00 – Germania îl convoacă pe ambasadorul rus în urma arestărilor pentru spionaj
Ministerul de Externe de la Berlin l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în urma arestării a doi cetățeni germano-ruși suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj, inclusiv asupra unor instalații militare americane, în Germania, relatează Bild.
Germania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de ajutor militar al Kievului de la începutul războiului și este o țintă majoră pentru operațiunile de spionaj ale Rusiei, potrivit autorităților de la Berlin.
„Autoritățile noastre de securitate au prevenit posibile atacuri cu explozibili care intenționau să vizeze și să submineze asistența noastră militară pentru Ucraina”, a declarat anterior ministrul de interne Nancy Faeser.
„Este un caz deosebit de grav de presupusă activitate de spionaj pentru regimul criminal al lui Putin”. Kremlinul a negat anterior că ar fi avut cunoștință de arestări.
UPDATE ORA 13:00 – Rusia acuză Ucraina de atac cu drone asupra centralei nucleare din Zaporizhzhia
Oficialii instalați de Rusia la conducerea centralei nucleare din Zaporizhzhia au acuzat Ucraina de lansarea unui atac cu drone asupra centrului de instruire al centralei. Uzina a precizat într-o declarație că drona a fost distrusă deasupra acoperișului clădirii. Aceasta a adăugat că nu au existat pagube și că nimeni nu a fost rănit.
Rușii au preluat controlul instalației din sudul Ucrainei în martie 2022. De atunci, atât Kievul, cât și Moscova s-au acuzat periodic reciproc de atacarea acesteia.
Toate cele șase reactoare au fost oprite de luni de zile, dar centrala are în continuare nevoie de energie electrică și de personal calificat pentru a opera sistemele de răcire cruciale și alte elemente de siguranță.
UPDATE ORA 12:30 – Ucraina doboară 13 drone rusești într-un asalt aerian desfășurat peste noapte
Ucraina afirmă că a doborât 13 drone în timpul unui asalt aerian rusesc în timpul nopții.
Dronele Shahed, de fabricație iraniană, au fost interceptate de unitățile antiaeriene ucrainene din regiunile Kherson, Dnipropetrovsk, Poltava, Vinnytsia, Khmelnytskyi, Ternopil și Ivano-Frankivsk, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.
Vehiculele aeriene fără pilot la bord au fost lansate de la Capul Chauda, în Crimeea ocupată de Rusia, și din orașul portuar Primorsko-Akhtarsk, pe coasta Mării Azov, potrivit comandantului Forțelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk.
Se pare că dronele vizau infrastructura. Nu au fost înregistrate pagube sau victime.
UPDATE ORA 11:00 – Doi bărbați arestați în Germania, suspectați de spionaj rusesc
Doi bărbați au fost arestați în Germania pentru că ar fi plănuit atacuri de sabotaj, inclusiv asupra unor instalații militare americane, în încercarea de a submina sprijinul acordat Ucrainei, au declarat procurorii germani. Autoritățile au percheziționat locuințele și locurile de muncă ale celor doi suspecți, ambii cetățeni germano-ruși, care sunt acuzați că au lucrat pentru un serviciu secret străin
Unul dintre suspecți, numit doar Dieter S., ar fi discutat despre posibile comploturi cu o persoană legată de serviciile secrete rusești încă din octombrie 2023. Comunicatul a adăugat că Dieter S. ar fi fost pregătit să comită atacuri cu bombă și incendii asupra unor instalații militare, inclusiv cele operate de forțele americane.
Potrivit der Spiegel, printre aceste facilități se numără baza militară Grafenwoehr din Bavaria, unde soldații ucraineni primesc pregătire pentru a folosi tancurile americane Abrams. Dieter S. este suspectat, de asemenea, că este membru al organizației teroriste „Republica Populară Donețk”. Celălalt bărbat acuzat, pe nume Alexander J., l-ar fi ajutat din martie 2024.
„Acțiunile au avut ca scop, în special, subminarea sprijinului militar oferit de Germania Ucrainei împotriva războiului de agresiune al Rusiei”, se arată în comunicatul procurorilor germani. Ambasada Rusiei la Berlin nu a comentat încă acuzațiile.
UPDATE ORA 9:00 – Un atac cu rachete rusești zguduie Cernihivul pe fondul escaladării conflictului
Trei rachete lansate miercuri de Rusia au lovit o clădire de apartamente cu opt etaje din centrul orașului Cernihiv, un oraș din nordul Ucrainei. Atacul s-a soldat cu cel puțin 17 morți și 61 de răniți, inclusiv trei copii. Cernihiv, care este situat în apropierea graniței cu Rusia și Belarus și are o populație de aproximativ 250.000 de persoane, se află la aproximativ 150 de kilometri nord de capitala Kiev.
În aceeași zi, la primele ore ale dimineții, Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, a anunțat că armata țării a atacat un mare aerodrom rusesc din Dzhankoi, care se află în regiunea Crimeea, ocupată de Rusia. În discursul său video nocturn, Zelenski și-a exprimat recunoștința față de comandantul său militar de top, Oleksandr Syrskyi, pentru organizarea operațiunii.
UPDATE 5:00
Premierul ucrainean a declarat pentru BBC că va avea loc un „al treilea război mondial” dacă Ucraina va pierde conflictul cu Rusia. Denys Shmyhal a îndemnat Congresul SUA să aprobe un proiect de lege privind ajutorul extern, blocat de mult timp.
Camera Reprezentanților urmează să voteze pachetul sâmbăta aceasta.
Propunerea include finanțare pentru Israel, dar și pentru Indo-Pacific.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor UE reuniți la Bruxelles să facă mai mult și să își respecte angajamentele, scrie Sky News.
„Vă cer să accelerați punerea în aplicare a acordurilor încheiate cu voi – atât în ceea ce privește livrările și producția comună de arme și muniții, cât și finanțarea proiectelor relevante”, a declarat el, potrivit unui oficial UE.
Președintele ucrainean a declarat că recenta inițiativă a Germaniei de a trimite mai multe rachete de apărare antiaeriană Patriot a fost utilă, dar că trebuie făcut mai mult.
Anterior, Zelenski a scris pe Telegram că atacul mortal de la Cernihiv ar fi putut fi evitat dacă Ucraina ar fi primit apărare aeriană.
Citește și
- LIVE UPDATE. Israelul se pregătește de atac. În orice moment, ținte sensibile din Iran ar putea fi lovite
- Netanyahu decide când și cum va ataca Israelul. Analist: „Războiul ascuns dintre Iran și Israel n-a încetat niciodată”
- Iohannis vrea ca militarii români să participe la operațiunile SUA-UE împotriva rebelilor Houthi
Partenerii noștri