• Experții nu sunt de acord dacă mobilizarea lui Putin va da roade pe termen lung deoarece mulți cetățeni ruși și-au exprimat nemulțumirea față de decretul lui Putin.
  • Erickson apreciază că aceste rezerve vor fi folosite pentru „o nouă ofensivă de primăvară în 2023 și vor adăuga adâncime liniilor defensive între timp”.
  • Sub presiunea tot mai mare a Occidentului din cauza ofensivei sale din Ucraina, Rusia are nevoie de mai multe forțe.

Experții spun că și alte câteva țări au mobilizat rezerve în timpul angajamentelor din trecut, când războaiele au durat mai mult decât se așteptau. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat ca 300.000 de rezerviști să meargă în Ucraina pentru a duce un război controversat împotriva unui inamic care are multe puncte comune cu Rusia – de la religie la istorie.

Decizia marchează o ajustare tactică radicală în ofensiva lui Putin în Ucraina, în încercarea de a mobiliza nu doar rezerviștii, ci întreaga națiune în lupta Moscovei împotriva Kievului. Dar protestele antirachetă din întreaga Rusie și cozile lungi de mașini la granițele rusești care, potrivit unor informații, ar transporta rezerviști care sfidează apelul lui Putin indică faptul că planul său este presărat cu obstacole.

Experții nu sunt de acord dacă mobilizarea lui Putin va da roade pe termen lung deoarece mulți cetățeni ruși și-au exprimat nemulțumirea față de decretul lui Putin.

Recomandări

CINE E KAROLINE LEAVITT?
MUSK, SABOTAT DE A.I.
UNESCO EȘTI TU!
CÂT INVESTIM ÎN RESEARCH?
DE UNDE VEZI LEONIDELE?
ȘTII DE VREME?

„Dacă toți cei 300.000 de rezerviști sunt desfășurați pe fronturile ucrainene, acest lucru îi oferă lui Putin opțiuni mai bune. De exemplu, Putin poate fie să construiască o apărare puternică [în estul și sudul Ucrainei], fie să revină la ofensivă (sau ambele)”, a declarat Edward Erickson, un fost ofițer militar american și profesor pensionar de istorie militară la Departamentul de Studii de Război din cadrul Universității Marine Corps.

„Mobilizarea rezervelor asigură înlocuirea victimelor, dar, la fel de important, oferă liderilor și planificatorilor alegeri și opțiuni strategice și operaționale pe care altfel nu le-ar avea. Este mai bine să ai un exces de capacitate disponibilă și să nu ai nevoie de ea – decât să te descurci fără exces de capacitate și apoi să ai nevoie de ea”, spune Erickson pentru TRT World.

Erickson apreciază că aceste rezerve vor fi folosite pentru „o nouă ofensivă de primăvară în 2023 și vor adăuga adâncime liniilor defensive între timp”. De asemenea, el amintește că și alte națiuni, inclusiv SUA, au mobilizat rezerve în timpul angajamentelor din trecut, când „războaiele au durat mai mult decât era prevăzut” – din Coreea până în Vietnam, Irak și Afganistan.

Pot rezerviștii să schimbe traiectoria?

În timp ce analistul militar american consideră că eforturile lui Putin au șanse de reușită, trimițând un semnal puternic președintelui ucrainean Zelenski și aliaților săi că Moscova „își dublează” investițiile strategice, Erickson se întreabă, de asemenea, de ce a venit atât de târziu. „Sunt surprins că Putin a așteptat atât de mult timp pentru a face acest lucru”, spune el.

Sub presiunea tot mai mare a Occidentului din cauza ofensivei sale din Ucraina, Rusia are nevoie de mai multe forțe pentru a-și menține prezența militară în regiuni diverse din punct de vedere etnic, de la țările baltice la Caucaz și Orientul Îndepărtat, consideră Erickson.

Dar convocarea lui Putin se confruntă cu multe obstacole, de la probleme de pregătire la armament, în condițiile în care experții avertizează că rezerviștii nu pot face treaba pe care armata profesionistă nu a fost capabilă să o facă până acum în Ucraina.