• Soldații ruși au săpat tranșee în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, în „Pădure Roșie”, porțiunea cel mai puternic contaminată radioactiv a zonei de excludere, potrivit unor imagini surprinse cu drona de armata ucraineană.
  • Trecerea tancurilor și săpăturile au răscolit pământul din zona considerată cea mai nesigură și e posibil ca soldații să fi avut o expunere semnificativă la radiaţii cât au stat acolo. 
  • Trupele invadatoare au părăsit centrala abia pe 31 martie și s-au retras spre granița cu Belarus.

După preluarea controlului asupra centralei de la Cernobîl, armata ucraineană a depistat un nivel ridicat de radiații. Oficialii ucraineni susțin că prezența sursei de material radioactiv ar proveni de la particulele mici de praf pe care soldații ruși le-au adus în clădire.

Soldații ruși au săpat tranșee în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, în „Pădure Roșie”, porțiunea cel mai puternic contaminată radioactiv a zonei de excludere, potrivit unor imagini surprinse cu drona de armata ucraineană.

„Au mers în Pădurea Roșie și au adus cu ei material radioactiv pe pantofi”, explică soldatul ucrainean, Ihor Ugolkov. „În alte locuri este bine, dar radiațiile au crescut aici, pentru că ei locuiau aici”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Trecerea tancurilor și săpăturile au răscolit pământul din zona considerată cea mai nesigură și e posibil ca soldații să fi avut o expunere semnificativă la radiaţii cât au stat acolo. 

CNN a avut acces exclusiv la centrala nucleară, prima dată de când aceasta a revenit sub control ucrainean. Oficialii de la centrală explică faptul că nivelurile din interiorul camerei folosite de soldații ruși sunt doar puțin peste ceea ce Asociația Mondială Nucleară descrie ca fiind radiații naturale.

„Un contact punctual nu ar fi periculos, dar expunerea continuă ar reprezenta un pericol pentru sănătate.„, adaugă Ugolkov.

Este un exemplu a ceea ce oficialii ucraineni spun că a fost comportamentul neglijent al soldaților ruși în timp ce controlau locul dezastrului nuclear din 1986. Zona din jurul Cernobîlului și anume „Pădurea Roșie”, este, încă, cea mai contaminată nuclear de pe planetă, majoritatea particulelor radioactive fiind prezente în sol.

Trupele invadatoare au capturat centrala încă din prima zi, așadar au fost multă vreme staționate în acea zonă. Acestea au părăsit centrala abia pe treizeci și unu martie, după săptămâni bune și s-au retras spre granița cu Belarus.

„Dar putem vedea că au intrat acolo, soldații care au mers acolo, s-au întors aici și nivelul de radiații a crescut”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, la CNN.