• Zonele ocupate de Rusia și cele aflate sub controlul Ucrainei sunt împărțite de râul Nipru.
  • Ucraina a declarat că primele lovituri din 5 august au avariat un cablu electric și au forțat unul dintre reactoare să nu mai funcționeze.
  • Ucraina, susținută de aliații occidentali, a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei și retragerea forțelor rusești.

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc sâmbătă că au lovit centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, care a fost bombardată în mod repetat în ultima săptămână. Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Ucraina și din Europa.

Centrala se află sub control rusesc din luna martie, iar Ucraina a acuzat Moscova că a amplasat acolo sute de soldați și a depozitat arme. Limitați-vă prezența pe străzile din Energodar! Am primit informații despre noi provocări din partea ocupanților (ruși), a declarat agenția nucleară ucraineană Energoatom, care a transmis un mesaj pe Telegram de la un șef local din orașul Energodar, unde se află centrala.

Potrivit locuitorilor, există noi bombardamente în direcția centralei nucleare… timpul dintre începutul și sosirea bombardamentelor este de 3-5 secunde, se arată în mesaj. Dar oficialii pro-Moscova din zonele ocupate din regiunea Zaporojie au acuzat forțele ucrainene pentru bombardamente.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Energodar și centrala nucleară din Zaporojie se află din nou sub tirul militanților (președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat Vladimir Rogov, membru al administrației instalate la Moscova. Rachetele au căzut în zonele situate pe malurile râului Dnipro și în centrală, a precizat el, fără a raporta victime sau pagube.

Zonele ocupate de Rusia și cele aflate sub controlul Ucrainei sunt împărțite de râul Nipru. Kievul și Moscova au făcut schimb de acuzații cu privire la mai multe runde de bombardamente asupra centralei în această lună, ceea ce a ridicat temeri privind o catastrofă nucleară și a dus la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU joi.

Ucraina a declarat că primele lovituri din 5 august au avariat un cablu electric și au forțat unul dintre reactoare să nu mai funcționeze. Apoi, loviturile de joi au avariat o stație de pompare și senzori de radiații. Ucraina, susținută de aliații occidentali, a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei și retragerea forțelor rusești.