• Nava construită în România va avea o lungime de 107 metri și va putea lansa drone subacvatice, de suprafață și aeriene.
  • Platforma va fi folosită pentru misiunile de cercetare oceanică și căutarea-salvarea.
  • Nava va avea și o unitate medicală și o cameră hiperbarică pentru scafandrii.

Marina Portugheză a încheiat un contract cu Damen Shipyards Group pentru proiectarea, construcția și echiparea unei nave multifuncționale de ultimă generație. Nava construită în România va avea o lungime de 107 metri și va putea lansa drone subacvatice, de suprafață și aeriene. Platforma multifuncțională va fi folosită pentru misiunile de cercetare oceanică, căutare și salvare, precum și ajutor în caz de urgență.

Noua navă va fi atestată de Marina portugheză ca fiind o Platformă Navală Multifuncțională (PNM). Pentru a se potrivi pe deplin cu această denumire a navei, Damen a colaborat îndeaproape cu Marina portugheză pentru a încorpora versatilitatea în proiectare. Aceasta constă într-o punte de marfă de 650 metri pătrați și un spațiu pentru 12 containere de 6 aproximativ metri. Prin urmare, pot fi instalate sisteme modulare, cum ar fi unitate medicală, camere hiperbarice sau echipamente ROV(Remote Operated Vechicles), în funcție de necesități.

Marina portugheză are în prezent două nave în serviciu construite de Damen. Acestea sunt fregatele multifuncționale NRP Bartolomeu Dias și NRP D. Francisco de Almeida, din clasa Bartolomeu Dias, cu o lungime de 122 de metri. Ambele nave au servit inițial în Marina Regală Olandeză ca fregate din clasa Karel Doorman.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Șantierul de la Galați construiește nave și pentru Ministerul de Interne. MApN a avut o colaborare, dar politicienii au pus piedică unui proiect în 2016. A fost încercată și o licitație în 2023, dar aceasta a eșuat. Acum, România nu are nicio navă capabilă să facă față unei situații de război

Nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa” a fost lansată la apă şi a intrat în compunerea Centrului de Scafandri în anul 1979.

Citește și: