• Șeful ONU solicită alianței globale contracararea creșterii neo-naziștilor
  • Antonio Guterres a cerut implementarea unor măsuri împotriva creșterii și răspândirii neo-nazismului
  • Acesta a menționat că există mai multe grupuri extremiste care etalează simbolurile naziștilor și susțin ambițiile lor ucigașe
  • Aproape două treimi din tinerii din Statele Unite nu știu că șase milioane de evrei au fost uciși în timpul Holocaustului
  • Pandemia „a exacerbat nedreptățile și diviziunile pe termen lung”
  • Printre cei care au asaltat Capitolul SUA pe 6 ianuarie erau oameni care purtau haine cu mesaje neo-naziste

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă și solicită alianței globale contracararea creșterii neo-naziștilor.

Antonio Guterres a cerut implementarea unor măsuri împotriva creșterii și răspândirii neo-nazismului, a supremației albe, a reapariției xenofobiei, a antisemitismului și a discursurilor de ură provocate parțial de pandemia COVID-19, potrivit Aljazeera.

Acesta a menționat că se formează din ce în ce mai multe grupări ale supremației albe care susțin și „etalează simbolurile naziștilor și susțin ambițiile lor ucigașe.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

Holocaustul, în afara ariei de interes a americanilor

Antonio Guterres a făcut apelul luni la sinagoga anuală Park East și la Serviciul internațional al ONU pentru rememorarea holocaustului, care marchează 76 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, desfășurat anul acesta din cauza COVID-19.

El a cerut, de asemenea, acțiunea internațională „pentru a lupta împotriva propagandei și dezinformării” și a cerut o educație intensificată asupra acțiunilor naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În contextul în care, aproape două treimi din tinerii din Statele Unite nu știu că șase milioane de evrei au fost uciși în timpul Holocaustului.

Pandemia a influențat creșterea neo-nazismului

Pandemia „a exacerbat nedreptățile și diviziunile pe termen lung”, a avertizat el.

Propaganda care leagă evreii de pandemie, de exemplu, acuzându-i de crearea virusului ca parte a unei licitații pentru dominarea globală, ar fi ridicolă, dacă nu ar fi atât de periculoasă”, a spus el. 

Neo-nazismul, în creștere

Guterres a declarat că autoritățile americane au avertizat că neo-naziștii sunt în creștere, atât în America, cât și în întreaga lume. 

În unele țări, a spus el, neo-naziștii s-au infiltrat în poliție și în serviciile de securitate de stat, iar ideile lor pot fi ascultate în dezbaterile partidelor politice de masă.

Creșterea continuă a supremației albe și a ideologiei neo-naziste trebuie văzută în contextul unui atac global asupra adevărului care a redus rolul științei și al analizei bazate pe fapte în viața publică”, a spus el.

Guterres a spus că fragmentarea presei tradiționale și creșterea rețelelor sociale contribuie la absența faptelor comune.

Avem nevoie de o acțiune globală coordonată, la scara amenințării cu care ne confruntăm, pentru a construi o alianță împotriva creșterii și răspândirii neo-nazismului și supremației albe și pentru a combate propaganda și dezinformarea”, a spus el.

O istorie care se poate repeta

Rabinul Arthur Schneier, un supraviețuitor al Holocaustului, a avertizat că „dacă nu conștientizăm lecțiile tragice ale istoriei, suntem condamnați ca acestea să se repete”.

Schneier a spus că svasticele naziste distrug din nou sinagogile și cimitirele din Franța, Germania și cel mai recent Montreal.

În plus, printre cei care au asaltat Capitolul SUA pe 6 ianuarie erau oameni care purtau haine cu mesaje neo-naziste precum: „Tabăra Auschwitz” și „6MWE” – prescurtarea „Six Million Wasn’t Enough” (n.r. „Șase Milioane nu au fost Destule”).

Copiii nu se nasc cu ură; sunt învățați cum să urască”, a spus rabinul de 90 de ani. „Educația Holocaustului în școli este o necesitate.