• Washingtonul, Seulul și alte state au criticat lansarea satelitului nord-coreean pentru creșterea tensiunilor internaționale.
  • Încercarea Nordului de a plasa pe orbită primul său satelit militar de spionaj, miercurea trecută, a eșuat, racheta prăbușindu-se în largul coastei vestice a Peninsulei Coreene.
  • Sora lui Kim și înalt oficial al partidului de guvernământ, Kim Yo Jong, a numit Consiliul ONU un apendice politic” al Statelor Unite,

Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un a promis din nou că va face presiuni pentru o a doua încercare de a lansa un satelit de spionaj, în timp ce a criticat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu prima lansare eșuată a Nordului, scrie Yahoo News.

Încercarea Nordului de a plasa pe orbită primul său satelit militar de spionaj, miercurea trecută, a eșuat, racheta prăbușindu-se în largul coastei vestice a Peninsulei Coreene. O reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU a fost totuși convocată la cererea SUA, a Japoniei și a altor țări pentru a discuta despre lansare, deoarece aceasta a încălcat rezoluțiile consiliului care interzic Nordului să efectueze orice lansare folosind tehnologie balistică.

Duminică, sora lui Kim și înalt oficial al partidului de guvernământ, Kim Yo Jong, a numit Consiliul ONU un apendice politic” al Statelor Unite, spunând că recenta sa reuniune a fost convocată în urma cererii de tip gangster” a Americii.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Kim Yo Jong a acuzat consiliul ONU de a fi discriminatoriu și nepoliticos” deoarece nu are în vedere decât lansările de sateliți ale Nordului, în timp ce mii de sateliți lansați de alte țări funcționează deja în spațiu. Ea a declarat că încercarea țării sale de a achiziționa un satelit de spionaj este un pas legitim pentru a răspunde la amenințările militare reprezentate de SUA și aliații săi.

Coreea de Nord va continua să ia măsuri proactive pentru a-și exercita toate drepturile legale ale unui stat suveran, inclusiv cel la o lansare de satelit de recunoaștere militară”, a declarat Kim Yo Jong într-o declarație transmisă de presa de stat.

Kim Yo Jong: Satelitul de spionaj va fi pus pe orbită în viitorul apropiat

În declarația sa anterioară de vineri, Kim Yo Jong a declarat că satelitul de spionaj al Nordului va fi pus corect pe orbita spațială în viitorul apropiat”, dar nu a precizat când va avea loc a doua sa încercare de lansare. Agenția de spionaj a Coreei de Sud a declarat miercuri în fața legislatorilor că va dura probabil mai mult de câteva săptămâni” pentru ca Coreea de Nord să afle cauza lansării eșuate, dar că ar putea încerca o a doua lansare în curând dacă defecțiunile nu sunt grave.

Washingtonul, Seulul și alte state au criticat lansarea satelitului nord-coreean pentru creșterea tensiunilor internaționale și au îndemnat Coreea de Nord să revină la discuții. Un satelit de supraveghere militară se află pe lista de sisteme de arme sofisticate pe care Kim Jong Un a promis că le va achiziționa, pe fondul tensiunilor de securitate prelungite cu Statele Unite. De la începutul anului 2022, Kim a efectuat peste 100 de teste cu rachete în ceea ce el a numit un avertisment cu privire la exercițiile militare extinse între SUA și Coreea de Sud.

Experții spun că Kim ar dori să își folosească arsenalul modernizat de arme pentru a obține concesii din partea Washingtonului și a partenerilor săi în viitoarea diplomație.

Coreea de Nord a fost lovită cu runde de sancțiuni ONU din cauza testelor nucleare și de rachete și a lansărilor de sateliți din trecut. Dar Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să înăsprească aceste sancțiuni în legătură cu recentele activități de testare ale Coreei de Nord, deoarece China și Rusia, ambii membri permanenți ai Consiliului ONU, au blocat încercările SUA și ale altora de a face acest lucru. În timpul ultimei sesiuni a Consiliului ONU de vineri, China și Rusia au intrat din nou în conflict cu SUA în legătură cu lansarea eșuată a Nordului.

Citește și: