SUA plănuiesc să staționeze arme nucleare în Marea Britanie, pentru prima dată în 15 ani. Rusia ar putea privi mișcarea drept o „escaladare”

Statele Unite plănuiesc să amplaseze arme nucleare în Marea Britanie pentru prima dată în 15 ani, pe măsură ce amenințarea din partea Rusiei crește, relevă documente ale Pentagonului văzute de The Telegraph.

Contractele de achiziții pentru o nouă facilitate la RAF Lakenheath în Suffolk confirmă intenția SUA de a plasa focoase nucleare de trei ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima la baza aeriană.

SUA au retras rachetele nucleare din Marea Britanie în 2008, considerând că amenințarea Războiului Rece din partea Moscovei a scăzut.

Divulgarea vine în urma avertismentelor că țările membre NATO trebuie să-și pregătească cetățenii pentru războiul cu Rusia.

Săptămâna trecută, Adml Rob Bauer, un oficial militar senior al NATO, a declarat că cetățenii privați ar trebui să se pregătească pentru un război total cu Rusia în următorii 20 de ani, care ar necesita schimbări majore în viețile lor.

Generalul Sir Patrick Sanders, șeful Armatei Britanice, a avertizat că publicul ar trebui să fie mobilizat pentru a lupta în caz de război cu Rusia, deoarece armata este prea mică. Comentariile sale au determinat Downing Street să excludă recrutarea obligatorie.

Boris Johnson a sprijinit vineri seara apelul lui Sir Patrick pentru o armată a cetățenilor, angajându-se să se înroleze dacă Marea Britanie ar intra în război cu Rusia.

Secretarul marinei americane, Carlos Del Toro, a îndemnat apoi Marea Britanie să „reexamineze” dimensiunea forțelor sale armate. Vineri, Nr. 10 ( Downing Street ) a apărat cheltuielile militare ale Guvernului, subliniind că „Marea Britanie este pe locul doi în NATO la investițiile în apărare și pe locul 1 în Europa”.

Revenirea armelor americane în Marea Britanie face parte dintr-un program NATO pentru dezvoltarea și modernizarea siturilor nucleare, ca răspuns la tensiunile crescute cu Kremlinul în urma invaziei Ucrainei din februarie 2022.

Rusia a declarat că amplasarea armelor americane în Marea Britanie ar fi considerată de Moscova o „escaladare” și ar fi întâmpinată cu „măsuri compensatorii”.

Pe lângă conflictul din Ucraina, Occidentul se confruntă cu provocări tot mai mari din partea Iranului și Coreei de Nord, care s-au apropiat de Moscova în ultimii ani.

Vineri, Marea Britanie, Franța și Germania au condamnat Iranul pentru lansarea unui nou satelit pentru ghidarea rachetelor cu rază lungă de acțiune. Teheranul îmbogățește uraniu pentru posibila utilizare în dezvoltarea armelor nucleare.

SUA și Marea Britanie au efectuat, de asemenea, atacuri aeriene în Marea Roșie împotriva rebelilor Houthi din Yemen, gruparea susținută de Iran care a atacat navele comerciale în presupusa „retaliere” față de ofensiva militară a Israelului în Gaza.

Ecouri ale Războiului Rece

Documente despre baza de date de achiziții a Departamentului de Apărare al SUA dezvăluie planuri pentru o „misiune nucleară” care va avea loc „iminent” la RAF Lakenheath, unde armele nucleare au fost staționate în timpul Războiului Rece.

Pentagonul a refuzat să comenteze speculațiile conform cărora un nou „lot de securitate”, dezvăluit prima dată în documentele bugetare anul trecut, ar fi destinat bazei, care este gestionată de Forțele Aeriene ale SUA în conformitate cu reglementările și legile britanice, pentru a permite SUA să găzduiască arme nucleare tactice care pot fi desfășurate de avioanele de vânătoare F-35.

Termenul „securitate” este folosit de Pentagon pentru a se referi la necesitatea de a menține armele nucleare în siguranță atunci când nu sunt utilizate.

Documentele arată că Pentagonul a comandat echipamente noi pentru bază, inclusiv scuturi balistice proiectate pentru a proteja personalul militar de atacuri asupra „activelor de valoare înaltă”. Construcția unei noi facilități de cazare pentru forțele americane care lucrează pe sit va începe în iunie.

Se așteaptă ca RAF Lakenheath să găzduiască bombe de gravitație B61-12, care au o putere variabilă de până la 50 de kilotone – de peste trei ori puterea armei atomice lansate asupra Hiroshimei în 1945.

După izbucnirea războiului din Ucraina, o revizuire a poziției nucleare a SUA a declarat că servește ca „un puternic avertisment cu privire la riscul nuclear în conflictul contemporan” și a avertizat cu privire la „amenințările nucleare la adresa teritoriului patriei și a aliaților și partenerilor SUA”.

Președintele Joe Biden a declarat că SUA vor „îmbunătăți poziția forțelor în Europa pentru a răspunde schimbării din mediul de securitate”.

SUA au anunțat deja planuri pentru a staționa două escadrile de avioane de vânătoare de generația a cincea F-35, care au capacitatea de a transporta bombele, cu Aripa de Vânătoare 48 la RAF Lakenheath.

Documentele care dezvăluie decizia de a amplasa focoase nucleare în Marea Britanie au fost postate pe un site web al guvernului american pentru achiziții.

SUA au în prezent focoase staționate în Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia, în cadrul unui aranjament de partajare nucleară al NATO.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat: „Statele Unite își modernizează în mod obișnuit facilitățile militare în națiuni aliate. Documentele administrative neclasificate de buget însoțesc adesea astfel de activități”.

Citește și

Exit mobile version