• Forțele de Apărare ale Israelului monitorizează îndeaproape situația din Iran, pregătindu-se să respingă amenințările în coordonare cu Statele Unite, a declarat Șeful de Stat Major al IDF.
  • Iranul a avertizat că intervenția SUA va duce la un conflict extins.
  • SUA au cerut Israelului să primească o actualizare din timp și să organizeze consultări înainte de un atac împotriva Iranului.
  • Washingtonul se așteaptă la un atac iranian împotriva Israelului mai mare decât atacurile recente.
  • SUA și-au avertizat cetățenii să nu călătorească în Israel, Iran și Liban.
  • Ministerul egiptean de Externe: Consultările egipto-americane sunt în desfășurare pentru a limita criza din Fâșia Gaza și pentru a opri războiul și pentru a aduce ajutor.
  • Germania cere cetățenilor să părăsească Iranul.

UPDATE ORA 22:35

Iordania, Israelul și Iranul și-au închis spațiul aerian.

UPDATE ORA 21:15

Președintele Biden a decis să-și scurteze vacanța de weekend și să se întoarcă sâmbătă la Casa Albă pentru consultări înaintea unui posibil atac iranian împotriva Israelului, a spus Casa Albă.

UPDATE ORA 19:12

Ministrul de externe al Țărilor de Jos: „I-am clarificat omologului meu iranian, Amir Abdollahian, că Iranul nu ar trebui să atace Israelul și că ar trebui să ia măsuri pentru detensionare”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

UPDATE ORA 16:52

Israelul a inventat o armă care trage automat când detectează ținta. Sistemul mărește eficiența de 3 ori.

UPDATE ORA 15:30

Teheranul afirmă că a capturat o navă de containere legată de Israel în apropierea strâmtorii Ormuz.
Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a capturat sâmbătă o navă container legată de Israel în apropierea Strâmtorii Ormuz, între Golful Persic și Golful Oman, potrivit IRNA, agenție de stat.

UPDATE ORA 14:30

Într-un raport postat pe X, agenția de știri de stat iraniană Tasnim, afiliată Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IGRC), a declarat că comandouri paramilitare ale Gardienilor Revoluției au capturat un cargobot în apropierea Strâmtorii Ormuz.

Nava reținută, denumită „MSC Aries”, operează sub pavilion portughez și este legată de compania cu sediul la Londra numită Zodiac Maritime, care este deținută de miliardarul israelian Eyal Ofer.

„MSC este administratorul și operatorul comercial al navei de containere MSC Aries. MSC este responsabil pentru toate activitățile navei, inclusiv operațiunile de încărcare și întreținere”, a declarat sâmbătă Zodiac Maritime într-un comunicat pentru ABC News. „Titlul de proprietate asupra navei este deținut de Gortal Shipping Inc. în calitate de finanțator, iar aceasta a fost închiriată către MSC pe termen lung. Gortal Shipping Inc. este afiliată cu Zodiac Maritime. MSC este, de asemenea, responsabilă pentru itinerariul navei, programul și echipajul de la bord, iar orice întrebări despre navă trebuie adresate MSC”.

UPDATE 13:40

Un dispozitiv exploziv a aruncat în aer o mașină în Damasc, în apropiere de ambasadă, potrivit unor informații.

După ce presupuse avioane de război israeliene au bombardat ambasada Iranului din Siria la 1 aprilie, ucigând șapte dintre consilierii săi militari, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul „trebuie să fie pedepsit și așa va fi”, afirmând că acest lucru echivalează cu un atac asupra solului iranian.

Israelul nu a confirmat că a fost responsabil, dar Pentagonul a spus că da. În timp ce amenințarea unui atac al Iranului planează asupra Israelului, SUA a promis un sprijin necondiționat pentru acesta din urmă.

UPDATE 10:55

Ministerul Afacerilor Externe al Olandei a anunțat într-un comunicat că își va închide duminică ambasada de la Teheran, ca măsură de precauție, ca urmare a escaladării tensiunilor dintre Israel și Iran.

Ministerul olandez de Externe a adăugat că va decide duminică dacă își va deschide ambasada pentru ziua de luni.

UPDATE 10:50

La începutul acestei dimineți, inamicul israelian a efectuat un raid aerian violent asupra munților Aramta și Al-Rihan împotriva a ceea ce a descris ca fiind un complex militar al Hezbullah.

Atacul este o ripostă la tirul de rachete de ieri împotriva bateriilor de artilerie din Al-Za’oura. Atacul este mai profund decât de obicei.

UPDATE 09:20

Avioanele de luptă ale IDF au distrus lansatoare în care erau rachete gata să fie lansate în centrul țării.

UPDATE 07:20

Administrația Biden a cerut Israelului să notifice SUA și ca SUA să aibă un cuvânt de spus înainte de a lua decizii cu privire la orice represalii ale Israelului împotriva Iranului, raportează Axios, potrivit oficialilor americani.

Radio israelian informează că Israelul se coordonează cu Statele Unite pentru a înfrunta orice posibil atac iranian asupra Israelului.

UPDATE 06:26

Air France a suspendat zborurile către Iran.

UPDATE 05:58

Doi oficiali americani au declarat pentru CNN că SUA vor încerca să intercepteze orice lansare către Israel.

Unul dintre acești oficiali a declarat că Administrația SUA a cerut Israelului să nu lase conflictul să escaladeze și mai mult, ca răspuns la atacul iranian.

UPDATE 04:34

„Mișcarea activelor militare a Iranului indică posibilitatea ca acesta să fie pregătit să atace Israelul”, au declarat cele două surse pentru CNN.

UPDATE 04:26

Washingtonul a detectat că Iranul mută mijloace militare, inclusiv sute de rachete de croazieră și drone, au declarat două surse americane pentru CNN.

UPDATE 03:34

Autoritățile iraniene nu au luat încă o decizie finală cu privire la un atac asupra Israelului, scrie Wall Street Journal, citând o sursă.

UPDATE 02:44

Iranul a pregătit peste 100 de rachete de croazieră pentru un posibil atac asupra Israelului, scrie ABC News.

UPDATE 02:40

Reuters își informează angajații din Basra, Irak, că rachetele iraniene vor trece prin spațiul aerian al orașului și le cere să se pregătească.

UPDATE 02:37

Israelienii au publicat informații privind ultimele atacuri cu rachete ale Iranului, în perioada 2017-2020.

UPDATE 02:20

„Dacă aș fi fost președinte, Iranul nu ar fi atacat Israelul. Iranul nu avea bani și era în faliment și nu putea ataca Israelul”, a spus Donald Trump.

El a adăugat: „America se află într-o perioadă foarte, foarte periculoasă și motivul este că America are un președinte complet incompetent”.

UPDATE 01:42

Biden a plecat spre casa lui de pe plajă din Rehoboth Beach, Delaware și va rămâne acolo peste weekend.

UPDATE 01:33

Mass-media israeliană: Spațiul aerian al Israelului este complet liber de orice zboruri comerciale.

UPDATE 01:24

Armata SUA a desfășurat o baterie de apărare aeriană de-a lungul graniței Iordania-Irak, lângă baza militară al-Tanf, raportează presa israeliană.

UPDATE 01:19 – Tehran Times: „Israelul va fi pedepsit”

Prima pagină a Tehran Times titrează avertismentul liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei:

„În loc să facă presiuni asupra Iranului, Occidentul ar trebui să se concentreze pe ziua de după atacuri.
Pedeapsă Pentru Stabilitate

Liderul Suprem în predica rugăciunii Eid al-Fitr:
Israelul va fi pedepsit

UPDATE 01:09

Canada și Țările de Jos le spun cetățenilor să nu călătorească în Israel și să plece prin orice mijloace posibile.

UPDATE 01:04

CNN: Administrația americană a cerut Israelului să nu conducă la o escaladare suplimentară ca răspuns la un atac iranian.

UPDATE 01:01 – Momentul lansării unui atac cu rachete către așezarea Sderot/ Israel / Jihadul Islamic și-a asumat responsabilitatea

UPDATE 00:54

Presa israeliană: Turcia a informat Statele Unite că nu își poate folosi spațiul aerian împotriva Iranului.

UPDATE 00:47

„Haaretz”: Nevoia Israelului de sprijin american în confruntarea cu Iranul dezvăluie erodarea descurajării israeliene. Pentru a doua oară în 6 luni, „Israelul” are nevoie de sprijinul Statelor Unite pentru a face față unei amenințări care s-ar putea dovedi a fi mai mare decât capacitatea sa.

Vecinii Israelului urmăresc evoluțiile societății israeliene, de la erodarea treptată în rândurile armatei israeliene până la ruptura internă care acum începe să iasă la suprafață.

UPDATE 00:37

Mass-media israeliană:

Trafic aerian zero peste „Israel”

UPDATE 00:32

Statele Unite vor încerca să intercepteze orice proiectil lansat asupra Israelului, dacă este posibil, relatează CNN, citând oficiali americani.

UPDATE 00:31 – Escaladare și în guvernoratul Erbil/ Irak

UPDATE 00:27 – ACUM – Trump: „Am putea ajunge la un război mondial”

UPDATE 00:24

Raport preliminar despre un atac israelian asupra Baalbek, Liban

UPDATE 00:20 – Oprirea zborurilor pe cerul Palestinei

Presa israeliană relatează că mișcarea zborurilor pe cerul Palestinei a fost oprită și aproape că nu au fost efectuate zboruri de câteva minute.

UPDATE 00:18

Iranul deține cel mai mare și cel mai diversificat arsenal de rachete din Orientul Mijlociu, cu mii de rachete balistice și de croazieră, unele capabile să lovească până în centrul și estul Europei. Iranul a investit semnificativ pentru a îmbunătăți precizia și letalitatea acestor arme. Astfel de dezvoltări au făcut din forțele de rachete ale Iranului un instrument puternic pentru proiecția puterii iraniene și o amenințare credibilă pentru forțele militare ale SUA și ale partenerilor din regiune. Iranul este, de asemenea, un proliferator activ, furnizând rachete și proiectile grupurilor partenere și de proximitate din Irak, Liban, Teritoriile Palestiniene, Siria și Yemen.

Acestea sunt capabilitățile de rachete ale Israelului și Iranului, precum au fost prezentate în septembrie 2020 de CSIS Missile Defense Project.

UPDATE 00:14

Brigăzile Al-Quds: Am bombardat Sderot și așezările din jurul Fâșiei Gaza cu o salvă de rachete, împreună cu forțele lui Al-Qasim, ca răspuns la crimele inamicului.

UPDATE 23:55

Presa israeliană distribuie imagini cu capabilitățile Iranului.

UPDATE 23:47

Comandantul SUA, Michael Erik Kurilla, își va prelungi șederea în Israel pentru încă o zi, raportează CentCom.

UPDATE 23:23

The Telegraph, citând o sursă din Marina Britanică: „Nu avem de gând să ne alăturăm operațiunilor americane de pe coasta Israelului. Ne așteptăm la un atac asupra clădirilor militare și guvernamentale din Israel fără a viza civili”.

UPDATE 23:18

Iranul deține un stoc uriaș de drone. Au o rază de acțiune de până la 2.500 km și zboară la altitudine joasă pentru a evita radarul, scrie New York Times.

UPDATE 22:58

Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Bahrain cer cetățenilor lor să părăsească imediat teritoriile palestiniene.

UPDATE 22:53

Pentru prima dată în istorie, Israelul a înarmat F-35I cu bombe FAP electromagnetice, un tip de bombă radioactivă. Este considerată unul dintre cele mai periculoase tipuri de bombe moderne. De asemenea, provoacă defecțiuni la dispozitivele electronice, iar efectele sale se extind la câteva mile distanță.

UPDATE 22:50

Austrian Airlines a declarat pentru Iran International că își va suspenda zborurile către și dinspre Teheran până joi, 30 aprilie, din cauza „condițiilor actuale din Orientul Mijlociu”.

UPDATE 22:41

Comandamentul Frontului Intern israelian transmite un mesaj spitalelor pentru a asigura prezența echipelor medicale complete în toată țara, scrie mass-media israeliană.

UPDATE 22:31

„Navele și aeronavele suplimentare pe care le mutăm provin din afara Orientului Mijlociu. Ne pregătim pentru toate posibilitățile unui atac iranian asupra Israelului, fie că este limitat, mediu sau mare”, a declarat un oficial american pentru Al Jazeera.

UPDATE 22:09 – Biden: „Nu o faceți!”

Biden avertizează Iranul să nu atace Israelul.

Întrebat despre posibilitatea unui atac al Iranului, Biden a răspuns: „Nu vreau să dau informații sigure, dar așteptările mele sunt mai devreme decât mai târziu”.

UPDATE 21:21 – Mesajul lui Ali Khamenei

Mesajul lui Ali Khamenei: „Blestemul lui Dumnezeu asupra regimului sionist uzurpator”

Știrea inițială

Situația din Orientul Mijlociu este din ce în ce mai tensionată. Statele Unite și Israelul se pregătesc pentru un atac al Iranului. Presa israeliană a raportat că Armata SUA a transferat 12 F-15 din Anglia în Orientul Mijlociu.

Casa Albă a refuzat să comenteze dacă Statele Unite vor interveni direct în conflict în cazul unei lovituri militare a Iranului împotriva Israelului.

Președintele Statului Major Comun al SUA a menționat că Washingtonul încearcă să evite războiul în Orientul Mijlociu și poartă un dialog cu colegii din regiune.

„Consultările Egipt-SUA sunt în desfășurare pentru a limita criza din Fâșia Gaza și pentru a opri războiul și pentru a aduce ajutor”, a spus Ministerul egiptean de Externe.

Teheranul a trimis un mesaj către Washington că, dacă Statele Unite vor interveni în conflictul dintre Israel și Iran, forțele americane din regiune vor fi atacate, potrivit Axios.

Canalul libanez Almiadin a raportat că peste 50 de rachete au fost lansate din Liban pe teritoriul israelian.

Austrian Airlines și-a suspendat zborurile către și dinspre Teheran, Iran.

„În urma alertelor care au fost activate în nordul țării în urmă cu puțin timp, au fost depistate aproximativ 40 de rachete care au traversat teritoriul Libanului, unele dintre ele au fost interceptate, iar restul au căzut în spații deschise, nefiind victime.

În această seară, luptătorii de apărare aeriană au interceptat cu succes două drone explozive aparținând organizației teroriste Hezbollah care au traversat teritoriul libanez. Un avertisment de rachete și rachete în Ramat Naftali a fost activat de teama căderii fragmentelor interceptoare.

În plus, au fost detectate o serie de lansări care au traversat de pe teritoriul libanez în regiunea Ramot Naftali, fără victime.

În ultimele ore, forțele IDF au tras pentru a elimina o amenințare în mai multe zone din sudul Libanului”, a raportat purtătorul de cuvânt IDF.

Citește și