Grupul celor mai puternice șapte economii vrea să doneze 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru cele mai sărace state.

Șeful ONU, deși a salutat inițiativa, chiar și el a spus că este nevoie de mai mult. Antonio Guterres a avertizat că dacă oamenii din statele în curs de dezvoltare nu sunt imunizați rapid, virusul ar putea dezvolta mutații și ar putea deveni rezistent la noile vaccinuri, potrivit Reuters.

„Avem nevoie de un plan global pentru vaccinare. Trebuie să acționăm logic, urgent, și cu prioritățile unei economii de război, suntem departe de a ajunge la asta”, a spus el despre planul G7.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au folosit summit-ul G7 din Anglia pentru a anunța o donație de 500 de milioane și respectiv 100 de milioane de vaccinuri pentru cele mai sărace națiuni ale lumii.

Canada ar putea să împartă până la 100 de milioane de doze, pe lângă alte promisiuni care ar urma, după ce Johnson a cerut liderilor G7 să ajute la imunizarea celor aproape 8 miliarde de oameni de pe planetă împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului următor.

Cei care fac campanie măsurilor de sănătate publică și anti-sărăcie spun că, în vreme ce donațiile sunt un pas în direcția cea bună, liderii occidentali au eșuat în a înțelege eforturile excepționale care sunt necesare pentru a învinge virusul. Ajutorul cu distribuția este de asemenea necesar, spun ei.

Fostul premier britanic Gordon Brown, care a militat pentru suportarea unei părți mai mari din costurile vaccinării de către statele bogate, în cazul celor în curs de dezvoltare, spune că promisiunile din G7 sunt mai apropiate de o “trecere pe la fiecare a farfuriei de cerșit”, decât o soluție reală.

Alex Harris, din partea fundației caritabile Wellcome, a provocat G7 să arate leadershipul politic pe care criza o cere.

Covid-19 a făcut ravagii printre economiile globale, infecțiile fiind raportate în mai mult de 210 țări și teritorii de când au fost identificate primele cazuri în China, în decembrie 2019.

Cursa pentru a sfârși pandemia care a ucis în jur de 3,9 milioane de persoane și a lăsat în urmă distrugeri din punct de vedere social și economic va fi un subiect prioritar la summitul de trei zile care a început vineri la malul mării, în Anglia.

Ministrul de externe britanic, Dominic Raab, a avertizat că alte state folosesc vaccinurile ca unelte diplomatice pentru a-și asigura influența. Marea Britanie și SUA au spus că donațiile lor nu au condiții.

Acțiunile de vaccinare au fost corelate forte mult până acum cu puterea economică: SUA, Europa, Israel și Bahrain sunt cu mult în fața altor țări. Un număr de 2,2 miliarde de oameni au fost imunizați, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.

Având în vedere că majoritatea persoanelor au nevoie de două doze de vaccin, și posibil o doză suplimentară pentru a face față variantelor emergente, organizația caritabilă Oxfam spune că lumea ar avea nevoie de 11 miliarde de doze pentru a sfârși pandemia.

„Dacă liderii G7 pot dona doar 1 miliard de doze, atunci acest summit va fi un eșec”, a declarat managerul de politici de sănătate al Oxfam, Anna Marriott.

Oxfam a mai cerut liderilor G7 să sprijine o suspendare a proprietății intelectuale din spatele vaccinurilor.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că drepturile de proprietate intelectuală nu ar trebui să afecteze accesul la vaccinuri în timpul unei pandemii, părând să-l sprijine pe Biden.

Industria farmaceutică s-a opus, spunând că ar împiedica inovația și ar fi prea puțin pentru a mări stocurile. Marea Britanie, care a sprijinit vaccinul non-profit Oxford – AstraZeneca, a spus că suspendarea brevetului nu este necesară.

Dintre cele 100 de milioane de doze din Marea Britanie, 80 de milioane vor merge către programul COVAX condus de OMS iar restul va fi împărțit bilateral cu țările care au nevoie.

Boris Johnson a susținut și el punctul de vedere al președintelui SUA, cerându-le celorlalți lideri prezenți să se angajeze în mod similar iar companiile farmaceutice să adopte modelul non-profit în timpul pandemiei. Donația SUA de doze Pfizer va fi suplimentată contracost.

Dozele britanice vor fi luate din stocul pe care deja l-a obținut Marea Britanie pentru programul său intern, și va veni de la furnizorii Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna dar și alții.