• NATO dorește să aducă Suedia în fața până când liderii națiunilor membre se vor întâlni pentru un summit în capitala Lituaniei.
  • Oficialii erau programați să discute ce au făcut Finlanda și Suedia pentru a răspunde preocupărilor Turciei cu privire la presupusele organizații teroriste.
  • Erdogan a spus că mitingurile pro-kurzi și anti-NATO au avut loc și la Stockholm în timp ce purta discuții cu Stoltenberg la Istanbul.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că NATO nu ar trebui să parieze pe faptul că țara sa aprobă cererea Suediei de a adera la alianța militară occidentală înainte de un summit din iulie deoarece națiunea nordică nu și-a abordat pe deplin preocupările de securitate, scrie AP News.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea împreună după invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut. Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO în aprilie, după ce parlamentul turc i-a ratificat cererea, dar Turcia a amânat să aprobe candidatura Suediei.

NATO dorește să aducă Suedia în fața până când liderii națiunilor membre se vor întâlni pentru un summit în capitala Lituaniei, în perioada 11-12 iulie. Vorbind cu jurnaliştii pe drumul său de întoarcere de la o vizită de stat în Azerbaidjan, marţi, Erdogan a spus că atitudinea Turciei faţă de aderare nu este „pozitivă”.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Agenția de stat Anadolu din Turcia și alte mass-media au raportat comentariile lui Erdogan, în timp ce înalți oficiali din NATO, Suedia, Finlanda și Turcia s-au întâlnit miercuri la Ankara. Oficialii erau programați să discute ce au făcut Finlanda și Suedia pentru a răspunde preocupărilor Turciei cu privire la presupusele organizații teroriste. Erdogan a spus că delegația turcă de la întâlnire va transmite acest mesaj: „Aceasta este părerea președintelui nostru, nu vă așteptați la nimic diferit la Vilnius”.

Guvernul Turciei acuză Suedia că este prea îngăduitoare față de grupuri despre care Ankara spune că reprezintă o amenințare pentru securitate, inclusiv grupuri militante kurde și persoane asociate cu o tentativă de lovitură de stat din 2016. O serie de demonstrații separate la Stockholm, inclusiv un protest al unui activist anti-Islam care a ars Coranul în fața Ambasadei Turciei, i-a înfuriat și pe oficialii turci.

Vorbind în parlamentul Suediei, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a numit întâlnirea de la Ankara „foarte importantă”. Kristersson a reiterat că guvernul său a făcut ceea ce a promis într-un acord de anul trecut, care avea scopul de a asigura ratificarea de către Turcia a aderării țării la NATO.

Citește și: