Turcia își menține poziția cu privire la aderarea Suediei la NATO: „Suedia trebuie să distrugă ceea ce a făcut o organizație teroristă”

epa09847079 Turkish President Recep Tayyip Erdogan gives a press conference at the end of a Group of Seven (G7) Leaders meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, 24 March 2022. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că NATO nu ar trebui să parieze pe faptul că țara sa aprobă cererea Suediei de a adera la alianța militară occidentală înainte de un summit din iulie deoarece națiunea nordică nu și-a abordat pe deplin preocupările de securitate, scrie AP News.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea împreună după invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut. Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO în aprilie, după ce parlamentul turc i-a ratificat cererea, dar Turcia a amânat să aprobe candidatura Suediei.

NATO dorește să aducă Suedia în fața până când liderii națiunilor membre se vor întâlni pentru un summit în capitala Lituaniei, în perioada 11-12 iulie. Vorbind cu jurnaliştii pe drumul său de întoarcere de la o vizită de stat în Azerbaidjan, marţi, Erdogan a spus că atitudinea Turciei faţă de aderare nu este „pozitivă”.

Agenția de stat Anadolu din Turcia și alte mass-media au raportat comentariile lui Erdogan, în timp ce înalți oficiali din NATO, Suedia, Finlanda și Turcia s-au întâlnit miercuri la Ankara. Oficialii erau programați să discute ce au făcut Finlanda și Suedia pentru a răspunde preocupărilor Turciei cu privire la presupusele organizații teroriste. Erdogan a spus că delegația turcă de la întâlnire va transmite acest mesaj: „Aceasta este părerea președintelui nostru, nu vă așteptați la nimic diferit la Vilnius”.

Guvernul Turciei acuză Suedia că este prea îngăduitoare față de grupuri despre care Ankara spune că reprezintă o amenințare pentru securitate, inclusiv grupuri militante kurde și persoane asociate cu o tentativă de lovitură de stat din 2016. O serie de demonstrații separate la Stockholm, inclusiv un protest al unui activist anti-Islam care a ars Coranul în fața Ambasadei Turciei, i-a înfuriat și pe oficialii turci.

Vorbind în parlamentul Suediei, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a numit întâlnirea de la Ankara „foarte importantă”. Kristersson a reiterat că guvernul său a făcut ceea ce a promis într-un acord de anul trecut, care avea scopul de a asigura ratificarea de către Turcia a aderării țării la NATO.

Citește și:

Exit mobile version