• Consiliul de administrație al Twitter a adoptat în unanimitate o strategie numită „pilulă otrăvită”, de apărare ca răspuns la propunerea lui Elon Musk de a cumpăra compania și de a o privatiza, a anunțat gigantul social media.
  • Strategia se numește în mod oficial „plan de drepturi ale acționarilor cu durată limitată” și este utilizată pentru a se apăra împotriva preluărilor ostile.
  • Directorul general al Tesla ar putea totuși să preia conducerea companiei printr-o luptă prin procură, votând împotriva actualilor directori.

În cazul în care directorul general al Tesla ar cumpăra mai mult de 15% din companie, Twitter ar permite tuturor acționarilor, cu excepția lui, să cumpere mai multe acțiuni cu un discount. Twitter a anunțat vineri că consiliul său de administrație a decis în unanimitate să adopte o strategie de „pilulă otrăvită”, după ce directorul general al Tesla, Elon Musk, s-a oferit să cumpere platforma de socializare pentru 43,4 miliarde de dolari, adică peste 3,31 lakh crore.

O strategie de apărare prin pilula otrăvită, cunoscută oficial sub numele de plan de drepturi ale acționarilor, permite acționarilor existenți să achiziționeze acțiuni suplimentare ale unei companii la un preț redus. Aceasta face ca răscumpărarea să fie costisitoare pentru cealaltă parte, diluându-i efectiv participația. Mecanismul, dezvoltat în anii 1980, este adoptat în mod obișnuit de companii în situații de preluare ostilă. Twitter a anunțat că planul va intra în vigoare în cazul în care participația lui Musk, care este în prezent de 9%, crește la 15% sau mai mult.

„Planul de drepturi este menit să permită tuturor acționarilor să realizeze întreaga valoare a investiției lor în Twitter”, se arată într-un comunicat de presă al companiei de socializare. „Planul de drepturi va reduce probabilitatea ca o entitate, o persoană sau un grup să obțină controlul asupra Twitter prin acumularea pe piața liberă fără a plăti tuturor acționarilor o primă de control adecvată sau fără a oferi consiliului de administrație suficient timp pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și pentru a întreprinde acțiuni care să fie în interesul acționarilor.”

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cu toate acestea, Twitter a adăugat că strategia „pilulei otrăvitoare” nu va împiedica consiliul de administrație să se angajeze cu părțile sau să accepte o propunere de achiziție pe care o consideră că ar fi în cel mai bun interes al companiei și al acționarilor săi. Compania a precizat că strategia va expira la 14 aprilie 2023.

Pe 4 aprilie, Musk cumpărase o participație de 9,2% din Twitter, ceea ce l-a făcut cel mai mare acționar al companiei la acel moment. Cu toate acestea, șeful Tesla a decis să nu se alăture consiliului de administrație al platformei de socializare. Pe 13 aprilie, el a făcut o ofertă de cumpărare a companiei.

Consiliul de administrație al Twitter declarase că va analiza dosarul depus de Musk la Comisia pentru valori mobiliare și burse de valori, numind-o o „ofertă nesolicitată și neangajantă”. Consiliul de administrație a declarat că va decide următorii pași în „interesul companiei și al tuturor acționarilor Twitter”.

Între timp, Musk a declarat joi că nu este sigur dacă oferta sa de preluare a Twitter va avea succes, potrivit BBC. „Nu sunt sigur că voi reuși să o achiziționez”, a declarat Musk în timpul unui eveniment în Vancouver.

Cu toate acestea, el a adăugat că are un „plan B” în cazul în care oferta sa pentru Twitter va fi respinsă, dar nu a dat alte detalii. Musk a mai spus că Twitter ar trebui să fie mai deschis și mai transparent. „Cred că este foarte important ca acolo să existe o arenă incluzivă pentru libertatea de exprimare”, a spus el.