• Ihnat a precizat că Rusia are un istoric de a folosi provocări în jurul unor astfel de zile”.
  • Forțele armate rusești ar fi lansat multiple” rachete hipersonice în Ucraina de la începutul războiului.
  • În timp ce Ucraina și aliații occidentali au susținut avansul Ucrainei, fostul ofițer de informații al DIA pentru Doctrină și Strategie rusă Rebekah Koffler a avertizat că retragerea ar putea fi o capcană.

Rusia dorește să își completeze stocurile cu armament mai sofisticat și a comandat câteva zeci” de rachete hipersonice Tsirkon în această toamnă, a anunțat vineri agenția de presă de stat TASS. Se pare că această comandă ar urma să fie îndeplinită până la sfârșitul anului 2023 și vine după ce Kremlinul a comandat un lot de Tsirkon” în vara anului 2021. Raportul vine la doar câteva zile după ce Teheranul, care a ajutat Rusia în războiul său din Ucraina, a anunțat că și-a dezvoltat propria rachetă hipersonică – ceea ce i-a determinat pe unii să se întrebe dacă Moscova și-a ajutat aliatul din Orientul Mijlociu în dezvoltarea armamentului sofisticat, deși oficialii americani din domeniul apărării și-au exprimat scepticismul cu privire la autenticitatea afirmațiilor Teheranului.

Rachetele hipersonice nu numai că sunt capabile să se deplaseze de peste cinci ori mai repede decât viteza sunetului, cu o rată de 3.800 de mile pe oră, dar pot, de asemenea, să se deplaseze pe traiectorii complexe, ceea ce le face dificil de apărat, a raportat Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.

Forțele armate rusești ar fi lansat multiple” rachete hipersonice în Ucraina de la începutul războiului, potrivit unor înalți oficiali americani din domeniul apărării, deși nu este clar câte dintre aceste rachete se mai află în stocurile Rusiei.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Kremlinul a înregistrat reculuri semnificative în ceea ce privește aprovizionarea cu arme și capacitatea de a-și menține liniile militare în Ucraina, iar Kievul a înregistrat una dintre cele mai mari realizări vineri, după ce forțele rusești s-au retras din orașul Herson din sudul țării.

În timp ce Ucraina și aliații occidentali au susținut avansul Ucrainei, fostul ofițer de informații al DIA pentru Doctrină și Strategie rusă Rebekah Koffler a avertizat că retragerea ar putea fi o capcană.

Lucrurile sunt foarte fluide acum”, a declarat ea pentru Fox News Digital. Serviciile de informații ucrainene sunt foarte capabile, după ce au beneficiat de sprijinul SUA și al NATO. Este aproape sigur că au planificat pentru diverse situații neprevăzute”.

Ceea ce nu poate fi exclus este că rușii au întins o capcană și plănuiesc să desfășoare o operațiune sub steag fals”, a adăugat ea. Un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, colonelul Iurii Ihnat, a emis sâmbătă un ton la fel de amenințător și a avertizat că Rusia ar putea căuta să folosească summitul G20 de săptămâna viitoare din Indonezia – când liderii celor mai importante 20 de națiuni se vor reuni pentru a discuta despre economia globală, schimbările climatice și dezvoltarea viitoare – ca o diversiune pentru a lovi Ucraina.

Ihnat a precizat că Rusia are un istoric de a folosi provocări în jurul unor astfel de zile”, făcând referire la atacurile anterioare pe care Kremlinul le-a lansat în timpul unor evenimente de amploare.