• Preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, critică în termeni duri decretul impus de Vladimir Putin.
  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, joi, aplicarea unui armistiţiu unilateral temporar în Ucraina, cu ocazia celebrării Crăciunului ortodox pe stil vechi.
  • Oficialii ucraineni au comentat în termeni duri aşa-zisa mână întinsă de Putin.

După Ucraina, şi oficialii UE critică iniţiativa Kremlinului şi fac zid în jurul Kievului. Asta după ce Joe Biden a afirmat că mişcarea lui Putin este să câştige ceva timp, nefiind argumentată de raţiuni creştine.

„Există un agresor: Kremlinul. Şi o victimă – poporul ucrainean. Retragerea trupelor ruse este singura opţiune serioasă pentru restabilirea păcii şi securităţii. Anunţul unei încetări unilaterale a focului este la fel de fals şi ipocrit precum anexările ilegale şi groteşti şi referendumurile care le însoţesc”, a scris într-un tweet preşedintele Consiliului UE, Charles Michel.

Putin a propus unilateral o încetarea a focului pentru 36 de ori, pe durata Crăciunului. Oficialii ucraineni au comentat în termeni duri aşa-zisa mână întinsă de Putin. Primul a fost consilierul preşedintelui Zelenski, apoi a urmat o poziţie din partea ministrului de Externe de la Kiev.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
FACI CA TRENUL!
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
NU MAI BĂGA LA GHIOZDAN!

„Preşedintele Zelenski a propus o formulă clară a păcii în zece paşi. Rusia a ignorat acest lucru şi, în schimb, a bombardat Hersonul în ajunul Crăciunului, lansând lovituri în masă cu rachete şi drone în ajunul Anului Nou. Actuala lor „încetare unilaterală a focului” nu poate şi nu trebuie luată în serios”, a postat pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

„Sunt reticent să răspund la orice spune Putin. Mi s-a părut interesant. Era pregătit să bombardeze spitale, grădiniţe şi biserici pe 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că încearcă să aibă puţin oxigen”, a afirmat Biden, citat de postul de televiziune CNN.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, joi, aplicarea unui armistiţiu unilateral temporar în Ucraina, cu ocazia celebrării Crăciunului ortodox pe stil vechi. Ordinul transmis armatei ruse pentru oprirea atacurilor este valabil în zilele de 6 şi 7 ianuarie. „Ţinând cont de apelul Sanctităţii sale, Patriarhul Chiril, i-am ordonat ministrului Apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact cu părţile din Ucraina, începând de pe 6 ianuarie la prânz, până pe 7 ianuarie la ora 24.00″, a comunicat Kremlinul, conform cotidianului Le Monde.