UE propune sancțiuni pentru firmele chineze care ajută efortul de război al Rusiei. Ce alte companii se află pe lista neagră

UE propune pentru prima dată sancționarea companiilor din China continentală, ca parte a celor mai recente măsuri menite să elimine lacunele care permit Rusiei să direcționeze tehnologia militară către fabricile sale de armament prin țări terțe, scrie The Guardian.

Trei companii din China continentală, precum și patru din Hong Kong și una din India, se află pe un document de 91 de pagini cu companii și persoane fizice pe care statele membre ale UE doresc să le adauge pe o listă tot mai mare de sancțiuni înainte de cea de-a doua aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina.

În timp ce reprezentanții UE, ai Regatului Unit și ai SUA se pregătesc să se întâlnească miercuri la Bruxelles, o sursă a declarat că sunt necesare mai multe instrumente pentru a se asigura că Moscova nu poate eluda restricțiile existente.

O sursă a declarat: „Rusia se străduiește din răsputeri să ocolească sancțiunile noastre, dar trebuie să facem mai mult. Trebuie să închidem lacunele, să vizăm rutele de eludare, să reducem și mai mult veniturile”.

UE este îngrijorată în special de faptul că tehnologia este vândută în afara blocului și ajunge apoi în Rusia prin țări terțe.

Ca parte a acestui efort, serviciul diplomatic al UE a propus adăugarea a aproximativ 20 de firme, inclusiv trei din China continentală, una din Turcia și una din India, pe o listă neagră a exporturilor care oferă sprijin armatei ruse.

Două companii de transport maritim rusești acuzate că au transportat arme din Coreea de Nord către Dunai, un port situat la est de Vladivostok, se află, de asemenea, pe lista celei de-a 13-a runde de sancțiuni propuse, care se discută la Bruxelles în această săptămână.

Sursele spun că firmele implicate au fost investigate pe deplin și că, de data aceasta, a existat o comunicare cu China. Aliații occidentali au estimat că sancțiunile existente au privat deja Rusia de venituri în valoare de 400 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, în condițiile în care Vladimir Putin își intensifică semnificativ livrările militare, iar UE rămâne în urmă, este nevoie ca sancțiunile să funcționeze mai bine. De asemenea, se așteaptă ca, în cadrul noilor sancțiuni planificate, un număr mult mai mare de oficiali ruși să fie supuși înghețării activelor și interzicerii vizelor în UE.

Firmele de transport maritim de pe listă care operează între Pyongyang și portul rusesc Dunai se află deja în vizorul SUA.

Pe lista de sancțiuni a UE se află, de asemenea, diverse instituții de reeducare care operează în Rusia și în teritoriile ocupate și care au ca scop educarea copiilor, inclusiv a celor deportați ilegal în Rusia, cu „educație patriotică” și „militară”.

În școlile pentru copii cu vârste cuprinse între șase și 19 ani, elevii se întâlnesc cu soldați ruși, trimit felicitări și scrisori de susținere pentru militarii de pe linia frontului și învață cum să mânuiască drone, potrivit documentului. De asemenea, ei învață jocuri de luptă.

Citește și:

Exit mobile version