• Aniversarea primului deces provocat de coronavirus a trecut neobservată în Wuhan, China
  • Numele primei victime nu a fost niciodată făcut public
  • Știm doar că este un bărbat în vârstă de 61 de ani care a frecventat piața Huanan, considerat primul focar al epidemiei

Aniversarea primului deces provocat de coronavirus a trecut neobservată la Wuhan, întrucât China încearcă să-și șteargă imaginea de epicentru Covid-19, relatează Le Figaro. Pe 11 ianuarie 2020, China a anunțat primul mort din cauza misteriosului virus.

Peste 1,9 milioane de oameni și-au pierdut viața la nivel mondial ca urmare a pandemiei. La Wuhan, ca în alte părți ale Chinei, pandemia a fost ținută în mare parte sub control în primăvară, iar numărul național de morți a rămas oficial la 4.634 de la mijlocul lunii mai, chiar dacă această cifră este contestată.

În orașul din centrul țării, primul care a fost pus în carantină începând cu 23 ianuarie 2020, locuitorii și-au desfășurat activitatea în mod normal luni dimineață, în timp ce mass-media regimului comunist a trecut peste această primă aniversare.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
A.I. ÎN MUZEE

„Wuhan este cel mai sigur oraș din China și chiar din lume acum”, s-a lăudat Xiong Liansheng, în vârstă de 60 de ani, într-un parc unde pensionarii dansează sau își fac exercițiile de dimineață. „Locuitorii sunt foarte conștienți de măsurile preventive. Chiar și nepotul meu poartă o mască atunci când iese și are doar doi ani”, adaugă Xiong Liansheng.

Renașterea epidemică

China a fost criticată pentru răspunsul său inițial la focar. Medicii din Wuhan care menționaseră existența virusului au fost acuzați de poliție că au răspândit zvonuri. Numele primei victime cunoscute nu a fost niciodată făcut public. Știm doar că este un bărbat de 61 de ani care obișnuia să meargă pe piața Huanan pentru a-și face cumpărăturile. Această piață, considerată primul focar major al epidemiei, a fost închisă la 1 ianuarie 2020.

Piața a rămas închisă în spatele unui gard lung. Guvernul chinez nu a permis experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să investigheze locul. În nord, țara se confruntă cu o reapariție a infectărilor. În Hebei, provincia care înconjoară Beijingul, au fost anunțate 100 de contaminări în ultimele 24 de ore, cea mai mare cifră la nivel național din iulie.