• Un bărbat din Rusia a înotat 24 de kilometri către Japonia ca să ceară azil politic.
  • Bărbatul ar fi plecat de pe insulele Kuril, care sunt disputate de Moscova și Tokyo.
  • El a reușit să ajungă nevătămat, dar sleit de puteri, pe malurile orașului Hokkaido din nordul Japoniei.

Bărbatul ar fi fost reținut în Hokkaido, după ce a înotat 24 de kilometri dinspre Insulele Kuril, aflate în litigiu cu Rusia, spre Japonia pentru a solicita azil politic, informează themoscowtimes.

Conform autorităților din Yuzhno-Kurilsk, cetățeanul era originar din munții Urali și a primit gratuit un teren pe insula Kunashir din Kuril, ca urmare a programului de reabilitare a Estului Îndepărtat al Rusiei.

Agenția de știri de stat RIA Novosti l-a identificat pe înotător ca fiind Vaas Feniks Nokard, un bărbat în vârstă de 38 de ani.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Se pare că a ajuns acolo în costum de neopren. Tocmai a traversat strâmtoarea de 24 de kilometri înotând”, a reltat presa rusă.

„A trăit în Insulele Kuril timp de trei ani, nu a lucrat nicăieri, a locuit în satul Golovino, a dormit în cort sau se împrietenea cu oricine întâlnea”, a completat RIA Novosti.

Nokard ar fi fost deportat din Japonia în 2011 pentru încălcarea legilor de ședere, dar și din Thailanda și Bali pentru că a contrafăcut acte de călătorie.

Rusia acuză Japonia în acest caz

Într-un reportaj publicat în același an de cotidianul Novaya Gazeta, Vaas Feniks Nokard a fost prezentat ca având o pasiune față de cultura japoneză și a participat la cursuri de limbă japoneză în Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Identitatea persoanei ruse care a cerut azil nu a fost oficial confirmată sau negată, însă consulatul Rusiei din Sapporo a reproșat autorităților japoneze că nu au divulgat informții despre acest caz.

De ce sunt disputate Insulele Kurile

După ce soldații sovietici au ocupat Insulele Jurile în timpul ultimelor zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, Rusia a menținut controlul asupra lor.

Kremlinul a construit avanposturi militare și amplasamente pentru rachete în deceniile care au urmat.

Rusia și Japonia nu au reușit să încheie un tratat de pace în mod oficial pentru a comemora sfârșitul războiului din cauza acestei dispute teritoriale.