• Un element al Brigăzii 65 Infanterie Mecanizată a armatei turce a început să sosească ieri în nordul Kosovo.
  • Ministerul turc al Apărării a anunțat sâmbătă că un Batalion de comando va fi dislocat într-o operațiune de menținere a păcii în țară, la cererea Comandamentului Aliat NATO.
  • Această solicitare a venit după ce peste 30 de forțe nato de menținere a păcii au fost răniți săptămâna trecută.

Un batalion de comando turc solicitat de NATO a sosit în Kosovo pentru a ajuta la reprimarea tulburărilor violente recente din țara balcanică. Ministerul turc al Apărării a distribuit duminică o înregistrare video care arată trupele purtând însemnele Forței Kosovo, o misiune de menținere a păcii condusă de NATO și înființată în 1999, plecând din Turcia și ajungând în Kosovo, scrie AP News.

Confruntările violente cu etnicii sârbi de acum o săptămână s-au soldat cu 30 de soldați internaționali – 11 italieni și 19 unguri – și peste 50 de manifestanți răniți. Printre rănile suferite de soldați se numără fracturi și arsuri provocate de dispozitive explozive incendiare improvizate.

Confruntările au izbucnit în urma unei confruntări anterioare, după ce candidații de etnie albaneză care au fost declarați câștigători ai alegerilor locale din nordul Kosovo au intrat în clădirile municipale pentru a-și prelua funcțiile și au fost blocați de sârbi. Etnicii sârbi au boicotat în proporție covârșitoare voturile.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Serbia și Kosovo, în conflict de zeci de ani

Serbia și fosta sa provincie Kosovo sunt în conflict de zeci de ani, Belgradul refuzând să recunoască declarația de independență a Kosovo din 2008. Violențele din apropierea graniței comune au stârnit teama de o reluare a conflictului din 1998-1999 din Kosovo, care a făcut peste 10 000 de victime și a dus la crearea misiunii de menținere a păcii KFOR.

Turcia a fost una dintre primele țări care a recunoscut suveranitatea Kosovo și a menținut relații strânse cu această țară de la sfârșitul anilor ’90. După ce soldații au fost răniți săptămâna trecută, NATO a declarat că va trimite încă 700 de soldați în nordul Kosovo. Aproximativ 500 de membri ai brigăzii 65 de infanterie mecanizată din Turcia vor constitui cea mai mare parte a întăririlor NATO, a declarat luni alianța militară.

Batalionul turcesc va fi staționat inițial în tabăra Sultan Murat din Prizren, Kosovo, și va rămâne în Kosovo atât timp cât va fi necesar”, a precizat NATO.

Jens Stoltenberg: Turcia este un aliat important care aduce contribuții cheie la NATO”

Turcia este un aliat important și foarte apreciat, care aduce contribuții cheie la NATO. Aceasta include trupe pentru misiunea noastră de menținere a păcii din Kosovo, care este și mai importantă acum, când tensiunile sunt ridicate. Mulțumesc Turciei pentru că a trimis întăriri în nordul Kosovo, în urma recentelor tulburări”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce s-a întâlnit duminică, la Istanbul, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Guvernul kosovar și reprezentanții minorității etnice sârbe din țară au avut o discuție pentru a detensiona situația. Premierul kosovar Albin Kurti a declarat că guvernul ar putea lua în considerare organizarea de noi alegeri în patru orașe din nordul țării cu populație majoritar sârbă, dar nu înainte ca bandele responsabile de violențe să plece.

Partidul de etnie sârbă Srpska List a declarat că va participa la noile alegeri municipale, dar că guvernul trebuie mai întâi să retragă forțele speciale de poliție din nordul Kosovo și să înființeze o asociație a comunităților majoritar sârbe.

Citește și: