• CIA recrutează ruși pe social media.
  • CIA se adresează rușilor afectați de războiul din Ucraina.
  • Kremlinul critică videoclipul, spunând că asemenea practice sunt comune.

CIA a lansat un videoclip în limba rusă prin care încearcă să-i convingă pe rușii din serviciile secrete să treacă de partea lor și să lucreze ca agenți dublii pentru Washington, scrie Reuters.

Directorul CIA, William Burns, a spus în iulie că nemulțumirea unor ruși privind războiul din Ucraina a creat o oportunitate rară de a recruta spioni, iar CIA nu vrea să o rateze.

Videoclipul, lansat pe canalele CIA de social media, se adresează „rușilor patrioți” care lucrează în serviciile secrete, care s-ar putea simți trădați de corupția din cadrul elitelor și felul slab în care forțele ruse sunt echipate și tratate.

„Cei din jurul vostru nu vor să audă adevărul. Dar noi da. Nu sunteți lipsiți de putere”, spune videoclipul, ultimul dintr-o serie de videoclipuri de recrutare în Rusia, înainte de a da detalii despre cum poate fi CIA contactat.

Cu muzică clasică pe fundal, personajul fictiv de 35 de ani din videoclip, angajat într-o agenție de informații din Rusia, se portretizează drept un „patriot care iubește Rusia și care a lucrat cândva ca parașutist”.

Personajul fictiv spune că patriotismul său l-a îndemnat să acționeze și să lucreze cu CIA, iar la final, videoclipul înfățișează un bărbat bine îmbrăcat care contactează CIA cu telefonul mobil dintr-o curte înzăpezită.


Un oficial CIA a spus, sub condiția anonimatului: „Vedem mai multă informare din partea rușilor ca urmare a acestor videoclipuri”. Reuters nu a putut confirma în mod independent această declarație.

Președintele Vladimir Putin, un fost spion KGB care a servit în ceea ce a fost Germania de Est, a cerut serviciului rus de securitate internă FSB să-și intensifice activitatea pentru a contracara spionajul din partea Occidentului. Kremlinul spune că totul este făcut pentru a se asigura că armata rusă are echipamentul necesar pentru a avea succes în „operațiunea militară specială” din Ucraina.


Kremlinul a respins ca fiind false diverse acuzații de corupție și a ignorat videoclipul CIA.


„Știți, această practică este destul de comună, agențiile de informații din întreaga lume folosesc foarte des mass-media și rețelele sociale pentru a recruta noi angajați. Și o fac tot timpul, CIA o face în fiecare an”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


CIA a difuzat videoclipul pe Facebook, pe X și pe Telegram, care este o aplicație populară de mesagerie și rețea socială în Rusia.


Peskov a sugerat că CIA își pierde timpul încercând să ajungă la ruși pe X, care este interzis în Rusia și poate fi accesat doar prin utilizarea unei rețele private virtuale, multe dintre acestea fiind, de asemenea, interzise. Și Facebook este blocat în Rusia.


„Cineva trebuie să anunțe CIA că, în țara noastră, rețeaua socială rusă VKontakte este mult mai populară decât X-ul interzis. Și că audiența VKontakte este mult mai mare”, a spus Peskov.

Citește și