• SUA vor trimite avioane F-16 suplimentare în România.
  • Aeronavele vor participa la securitatea spațiului aerian prin misiuni de poliție aeriană.
  • Militari români, americani, ucraineni, britanici, francezi și turci se instruiesc în Delta Dunării și Marea Neagră.

SUA vor trimite avioane F-16 suplimentare în România, în urma discuției de vineri seara dintre secretarul de stat Antony Blinken și ministrul român de externe, Luminița Odobescu. Aeronavele americane vor participa la securitatea spațiului aerian prin misiuni de poliție aeriană, iar de luni militari români, americani, ucraineni și din alte state membre NATO se vor instrui în Delta Dunării.

Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității a vorbit la Știrile, pe Aleph News, despre această mișcare diplomatică: „ șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu a discutat ieri atât cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, Cristo Forcavo Cavoli, dar și cu Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Generalul Valeri Zalujnîi despre măsurile de monitorizare și de securizare a spațiului aerian”.

„Cei doi [Antony Blinken și Luminița Odobescu] au discutat despre o cooperare suplimentară pentru menţinerea securităţii spaţiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotaţie a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliţie aeriană a NATO în România”, scrie într-o declaraţie publicată pe site-ul Departamentului de Stat.

Recomandări

PREMIUL NOBEL PT. MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
PRIMAR MEXICAN UCIS
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

„Au fost distruse peste 30 de mine în Marea Neagră, cinci doar de forțele navale românești. Alte mine s-au auto-distrus,  știm că una avariat o navă a marinei militare românești, iar alta a explodat în această vară la Costinești. Peste 400 de mine ar fi în Marea Neagră”, a mai adăugat Florin Jipa.

România va găzdui un centru de antrenament pentru pilotarea avioanelor F-16, la care vor veni inclusiv piloţi ucraineni, iar ministrul Tîlvăr a mulţumit părţii americane pentru sprijinul acordat în avansarea proiectului centrului de pregătire.

Citește și: