- Aeronava canadiană specializată în detectarea submarinelor ,,a auzit un ciocănit” repetat la intervale de 30 de minute.
- ,,Au fost detectate semne probabile de viață” , anunță și Explorers Club.
- Rezerva de aer de la bord se va epuiza în maximum 30 de ore.
Nave americane și canadiene, submarine, precum și avioane au fost mobilizate în mijlocul Oceanului Atlantic, pentru operațiunea de căutarea a submarinului dispărut, duminică la prânz, când ducea turiști spre epava Titanicului, scrie Washington Times.
Canadian P-3 aircraft detected underwater noises in the search area. As a result, ROV operations were relocated in an attempt to explore the origin of the noises. Those ROV searches have yielded negative results but continue. 1/2— USCGNortheast (@USCGNortheast) June 21, 2023
Potrivit firmei care deține submarinul, acesta avea oxigen pentru 96 de ore, astfel că salvatorii au timp limitat pentru a găsi supraviețuitori.
Echipajele care participă la misiunea de căutare a submarinului Titan au auzit „bubuituri la un interval de 30 de minute” , scrie CNN, care citează o notă internă transmisă de salvatori oficialilor.
După patru ore de la auzirea primelor sunete, mai multe nave și sonare au fost trimise în zonă, iar sunetele s-au auzit în continuare.
Încă nu este clar de la ce anume provin, iar autoritățile nu au anunțat oficial aceste informații, precum nici dacă au găsit vreo nouă pistă în căutarea submarinului.
,,Au fost detectate semne probabile de viață”
Richard Garriott, președintele Explorers Club, a emis o declarație în care lasă de înțeles că ,,au fost detectate semne probabile de viață la fața locului” .
În aceasta se face vorbire despre eforturile Gărzii de Coastă a SUA, ceea ce ar putea însemna că sonarele americane ,,au auzit” eventuale zgomote produse de cei aflați în submersibil.
Nu există o confirmare oficială a ipotezei sugerate de Explorers Club, o asociație multidisciplinară, cu sediul la New York, dedicată cercetării pe teren, explorării științifice și conservării resurselor, printre ai cărui membri fondatori se numără miliardarul Hamish Harding, aflat la bordul sumbersibilului dispărut.
Ulterior, presa americană a anunțat că o notă internă a guvernului american arată că o aeronavă de căutare submarină a detectat marți ,,un ciocănit” repetat la intervale de 30 de minute. Un sonar suplimentar a fost folosit patru ore mai târziu și încă se auzea zgomote.
Message from President Richard Garriott Regarding the Ongoing Titanic Search and Rescue Mission pic.twitter.com/ec7YX5VQCY— ExplorersClub (@ExplorersClub) June 21, 2023
Comandanţii Gărzii de Coastă americane continuă să conducă operaţiunea complexă de căutare, pe o suprafaţă de ocean mai mare decât statul Connecticut – aproximativ 20.000 km.
Echipe de salvare din Marină, forţele aeriene şi paza de coastă din Canada, precum şi din garda naţională aeriană din New York acordă asistenţă. O navă de cercetare franceză s-a alăturat, de asemenea, operaţiunilor de căutare.
Se crede că submersibilul Titan se află la aproximativ 1.450 km (900 mile) spre est şi 643 km (400 mile) spre sud de capitala statului Newfoundland, St Johns.
Contactul cu submarinul, care ar fi trebuit să facă o scufundare de două ore şi jumătate până la locul epavei Titanicului, a fost pierdut după o oră şi 45 de minute.
Submersibilul mai are aer pentru maximum 30 de ore.
Potrivit estimărilor Gărzii de Coastă americane, Titan mai are la bord aproximativ 30 de ore de oxigen.
Președintele american Joe Biden „urmărește îndeaproape“ eforturile de căutare a submersibilului dispărut în apropierea epavei Titanicului, a anunțat marți Casa Albă, mai scrie CNN.
Coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby, a subliniat eforturile de căutare și salvare desfășurate de Garda americană de Coastă în colaborare cu navele canadiene și cu alte agenții.
„Cu siguranță, președintele dorește ca Paza de Coastă să continue să participe la această intervenție” , a declarat Kirby.
Oficialul de la Casa Albă a precizat că Marina americană este, de asemenea, în așteptare „dacă va fi nevoie de ea, deoarece are unele capacități în ape adânci pe care Garda de Coastă nu le-ar avea neapărat”.
Citește și
Prima țară din fostul bloc comunist care legalizează căsătoriile homosexuale