În 2020 companiile au plătit la buget TVA de 60 mld. lei, adică peste 12 mld. euro. Accizele au însumat 30 mld. lei, iar impozitul pe profit a fost de 15 mld. lei. În contul impozitului pe venit și pe salariu, companiile și persoanele fizice au plătit 24 mld. lei.

Pentru asigurările sociale ale angajaților, adică pensia, companiile au plătit 112 mld. lei, respectiv 25% din salariul brut al fiecărui angajat.

Acestea sunt o parte din taxele și impozitele pe care an de an companiile și persoanele fizice le plătesc statului pentru ca acesta să ofere educație, sănătate, drumuri, apărare României și cetățenilor ei.

Recomandări

METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?

În 2020, an de criză, din impozitele și taxele sectorului privat statul a plătit 109 mld. lei pentru salariile celor 1,2 milioane de bugetari. Asta în condițiile în care salariile la buget sunt cu 60% mai mari decât cele din sectorul privat, adică cei care plătesc taxele și impozitele.

Din contribuțiile de asigurări sociale s-au plătit pensii pentru 5 milioane de români în valoare de 138 mld. lei.
De asemenea, statul a plătit dobânzi de 14 mld. lei pentru împrumuturile care se iau an de an.
Deși bugetul are bani, cei care lucrează la stat se plâng tot timpul că nu au bani suficienți, că salariile sunt prea mici față de cât muncesc.

Iar cei din companiile private se întreabă tot mai des unde se duc banii din munca lor pentru că educația este din ce în ce mai proastă, că sistemul de sănătate este la pământ, că drumuri și autostrăzi nu există, că dosarul cu șină rezistă într-o lume digitală.

Problema României nu este legată de bani, pentru că bugetul are suficienți bani, ci că cei 323 mld. lei, cât reprezintă taxele și impozitele plătite de companii și persoane fizice, se duc într-o gaură neagră de unde nimeni nu dă socoteală.
În loc ca statul să devină tot mai competent, el devine tot mai incompetent, fără niciun fel de responsabilitate față de cei care plătesc taxe și impozite, și, mai mult decât atât, tot timpul vrea să arate cine este cu adevărat jupânul.

Criza Covidului a scos la iveală haosul din Sănătate, unde nimeni nu este vinovat de ceea ce se întâmplă, unde nu se schimbă nimic iar românii sunt nevoiți să se ducă la clinicile private scoțând din buzunar alți bani, deși au plătit o dată.

Incompetența statului ne costă foarte mulți bani.