• Fugarul din spatele unuia dintre cele mai faimoase jafuri bancare din SUA a fost identificat după 52 de ani de căutări, au anunțat autoritățile de aplicare a legii.
  • Ted Conrad lucra la banca Society National Bank din Cleveland, Ohio, când și-a jefuit angajatorul în iulie 1969.
  • El a dispărut cu 215.000 de dolari, în valoare de 1,7 milioane de dolari în prezent.

Anchetatorii de la US Marshals Service au declarat că acesta a dus ulterior o viață liniștită și modestă.

Conrad, care a murit în luna mai din cauza unui cancer pulmonar, avea doar 20 de ani când a comis jaful. Se pare că a profitat de securitatea slabă a băncii, ieșind cu banii într-o pungă de hârtie maro în timp ce sucursala se închidea într-o zi de vineri seara, scrie BBC.

Două zile mai târziu, când ceilalți angajați ai băncii și-au dat seama că banii lipseau, Conrad dispăruse.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

El a declanșat o urmărire care a durat mai bine de jumătate de secol și a apărut în emisiuni de televiziune precum America’s Most Wanted și Unsolved Mysteries.

Potrivit Serviciului de Poliție Judiciară, Conrad le-ar fi spus prietenilor despre planurile sale de a jefui banca și s-a lăudat cu cât de ușor ar fi fost să o facă. Acesta ar fi fost obsedat de filmul de jafuri din 1968 al lui Steve McQueen, The Thomas Crown Affair, pe care l-a vizionat de mai multe ori în timpul pregătirii pentru jaf.

Polițiștii spun că, după dispariție, Conrad și-a schimbat numele în Thomas Randele și a fugit la Washington DC și Los Angeles, înainte de a se stabili în cele din urmă într-o suburbie din Boston, la aproximativ 1.000 km de locul infracțiunii.

Anchetatorii spun că, ulterior, a dus o viață liniștită și modestă, iar New York Times a relatat că și-a petrecut ultimii 40 de ani lucrând ca profesionist de golf și la o reprezentanță de mașini de ocazie.

Investigație din tată-n fiu

Cazul a rămas rece timp de zeci de ani, până când anchetatorii, alertați de apariția necrologului lui Randele într-un ziar, au reușit să facă legătura între actele pe care acesta le depusese în anii 1960 și documentele pe care „Randele” le completase mai recent. În mod ironic, printre acestea se numărau și documente din dosarul de faliment al lui Randele, intentat în 2014 la un tribunal din Boston.

Șeriful Peter Elliott a fost unul dintre principalii investigatori în acest caz. L-a moștenit de la tatăl său, John, care fusese obsedat să afle ce s-a întâmplat cu îndrăznețul hoț.

„Tatăl meu nu a încetat niciodată să îl caute pe Conrad și a vrut întotdeauna să se încheie până la moartea sa în 2020″, a declarat Elliott.

„Sper că tatăl meu se odihnește puțin mai bine astăzi, știind că investigația sa și a Serviciului de Poliție Judiciară al Statelor Unite a adus încheierea acestui mister care a durat zeci de ani”, conchide șeriful.