• În 2020 au fost 24.815 de apeluri la 112, care raportau cazuri de violență domestică
  • 8.000 de ordine de protecție au fost emise de judecători în 2019
  • Peste 50 de femei au fost ucise în 2020, în acte de violență domestică
  • București: 4.051 de infracțiuni de violență în familie în 2020
  • București: Peste 900 de ordine de protecție provizorii emise de polțiști
  • Statisticele reale sunt mult mai grave față de cele oficiale
  • Polițist către victimă: Dosarul ăsta merge mai departe doar dacă am eu chef
  • Victimă: Cel care m-a abuzat era prieten cu polițiștii. Mi-am dat seama că nu am șanse

Chiar acum, în timp ce vorbesc cu tine, una din 3 femei este bătută. E Ziua Internaționala Împotriva Violenței asupra Femeilor. Și nu, nu e nimic de sărbătorit.

Violența domestică e un fenomen grav despre care ar trebui să vorbim zilnic. Iar un lucru este cert: trebuie să și acționăm. Trebuie să ne implicăm și să ajutăm. ȘTII că nu putem combate acest fenomen dacă doar ne punem niște întrebari banale. ȘTII că un real ajutor pentru cele care nu pot scăpa din temnița violenței domestice este implicarea. A ta, a mea, a noastră, a tuturor.

Colegii mei de aici, de la Aleph News, au stat de vorbă cu mai multe victime ale violenței domestice. Victime care-și spun poveștile cu lacrimi în ochi și cu vocea gâtuită. Doar așa pot povesti prin ce au trecut. Victime care retrăiesc mereu și mereu, chiar și după ani de zile, frica și durerea. Victime care și acum luptă pentru dreptate.

Victimă: „Sunt încă mulți care cred că violența domestică înseamnă doar bătaie, însă e mai mult de atât. Când femeia ajunge să depună plângere penală împotriva soțului, cu siguranță nu este la prima abatere. Niciodată o femeie nu va depune plângere de la primul incident, pentru că majoritatea femeilor trec peste prima palmă. Trec peste așa ceva crezând că a fost doar o palmă și că nu se va mai repeta…”

E mărturia unei mame. Mamă a doi copii. Mamă care a crezut că totul se va opri după prima palmă. Și care s-a mințit cât a putut că EL „se va schimba”.
Dar să știi că în spatele acestui gând stau la pândă lacrimi, dureri și traume care pot afecta o femeie o viață întreagă.

Victimă: „Am avut o relație super ok la început după care toate au luat-o razna. Abuzuri emotionale fizice, psihice si financiare. M-a luat de gât și m-a trântit de gresia din baie, m-a întins pe jos și fetița abia începuse să umble și când m-a văzut i s-au umplut ochii de lacrimi, am văzut că intră în panică și m-am rugat de el insistent să îmi dea pace pentru că copilul oricât de mic ar fi, rămâne cu traume. Striga încontinuu mama, mama. M-am urcat într-o mașină și am plecat. Știam că e singura soluție să las tot și să plec … și am plecat”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Când scapă din mâinile agresorului, victimele se lovesc de o altă problemă:
atitudinea celorlalți. Primii care le întorc spatele sunt polițiștii care ar trebui să le ajute.

Victimă: „În momentul în care am ajuns în secția de poliție…politiștii erau prieteni cu el și mi-au spus în felul următor ori te impaci ori nu te împaci cu el…dosarul ăsta merge mai departe doar daca am eu chef. Dacă eu nu vreau să mearga mai departe și să ieși tu vinovata, vei ieși tu vinovată din toată chestia asta și vei avea de plătit cu vârf și-ndesat”

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!