• Arizona vrea să introducă omorârea prin gazare pentru condamnații la moarte
  • În prezent, statul execută deținuții prin injecție letală
  • Arizona a executat 37 de persoane din 1992

Potrivit unui raport publicat de presa americană, Arizona intenționează ca executarea condamnaților la moarte să fie făcută ca pe vreme naziștilor. Adică în camere de gazare, folosind același tip de gaz pe care îl utilizau naziștii.

Departamentul de corecții, reabilitare și reintegrare din Arizona a cheltuit mii de dolari pentru „renovarea” camerelor de gazare pentru execuții , potrivit The Guardian, care a obținut documente guvernamentale prin cereri de înregistrări publice.

Condamnați executați cu gazul folosit la Auschwitz

Printre achiziții, documentele consultate de jurnaliștii de la The Guardian au arătat americanii au cumpărat ingredientele de fabricare a cianurii de hidrogen, gaz folosit de naziști la Auschwitz.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Agenția a declarat că este „pregătită să își îndeplinească obligația legală și să înceapă procesul de executare ca parte a pedepsei impuse legal, indiferent de metoda selectată”.

În prezent, statul execută deținuții prin injecție letală și are 119 de persoane condamnate la moarte care așteaptă execuția, potrivit Centrului de informare a pedepsei cu moartea.

Cianura de hidrogen

Robert Dunham, director executiv al Centrului de Informare a Pedepsei cu Moartea, a declarat pentru ABC News că este uimit de rapoartele privind utilizarea gazului de cianură de hidrogen pentru execuții, având în vedere legăturile sale bine cunoscute cu Holocaustul.

Ultima execuție în care a fost folosită camera de gazare în SUA a fost în Arizona în 1999. Deținutul, Walter LaGrand, s-a înecat și a bâjbâit timp de 18 minute înainte de a muri, a spus Dunham.

El a menționat că actuala lege a Arizonei permite doar cianura de sodiu pentru executări. O astfel de distincție a dus la suspendarea execuției din 2015 a lui Richard Glossip după ce a fost descoperit că Departamentul de corecții din Oklahoma a folosit o substabță neautorizată asupra unui alt deținut.

Citește și: Un stat din SUA reintroduce plutonul de execuție pentru condamnările la moarte