• Andrada, mamă a doi copii crede că timpul cu părintele e cea mai mare nevoie a copilului.
  • Theodor crede că aspectele materiale sunt cele mai puțin importante nevoi.
  • Eva spune că adolescenții de azi au nevoie de cât mai puține reguli impuse.

Dani și Patrick de 9 și 10 ani vor timp mai mult cu părinții și vacanțe la pescuit. Andrada, mamă a doi copii crede că timpul cu părintele e cea mai mare nevoie a copilului. Theodor crede că aspectele materiale sunt cele mai puțin importante nevoi. Eva spune că adolescenții de azi au nevoie de cât mai puține reguli impuse și de libertate.

Cele mai importante nevoi ale copiilor

1. Nevoia de a se simţi valoros și acceptat
2. Nevoia de autonomie
3. Nevoia de a-și exprima emoţiile
4. Nevoia de stabilitate și predictibilitate
5. Nevoia de atenție şi de a fi iubit
6. Nevoia de siguranță emoțională

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Se zice că mai întâi părinții îți dau viață, apoi ți-o dau pe a lor, că iubirea dintre părinte și copil e cel mai pur sentiment. Că atingerea mamei e cel mai bun pansament și că umerii tatălui sunt cei mai înalți și maiestuoși munți. Și atunci, tot ce au nevoie, e ca voi să fiți lângă ei. Simți că e greu să le înțelegi nevoile ca părinte? Peste 200 de milioane de dolari se duc anual pe cărți de parenting la nivel global și parcă tot nu e suficient.

Nu există un manual magic care să te învețe cum să te numești mamă sau tată. Cu atât mai mult cu cât, societatea se transformă atât de rapid, își schimbă valorile și odată cu ea se schimbă și nevoile copilului tău. Aici e momentul când n-ai voie să te impiedici. Trebuie să alergi în sprint ca să ții pasul. Să înțelegi că nevoile lui, nu trebuie să fie înțelese doar prin ochii tăi.

Ce se întâmplă când copilul ajunge să se „panseze” singur?

Dar ce se întâmplă când copilul ajunge să se „panseze” singur? Sau descoperă că există înălțimi și mai mari decât umerii tatălui? Cu alte cuvinte, ce se întâmplă cu nevoile adolescenților de azi? Au nevoie să le oferi viața ta, sau doar să îi asculți? Să fie certați sau iertați? Să fie doar înțeleși sau și răsfățați?

„Eu consider că cu toate că lumea e mai concentrată din ce în ce mai mult pe aspectele materiale ale vieții, adolescenții și tinerii în general au nevoia din ce în ce mai mare de educație și de a-și alimenta setea de cunoștințe. Nevoile sociale și nevoile psihologice ale fiecărui adolescent sunt cele care contează de fapt cel mai mult pentru acesta si care deseori sunt ignorate și de aceea vedem niveluri de crestere din ce in ce mai mari de nefericire”, a spus Theodor Ciolan.

„Eu aș avea nevoie de mai multă comunicare în general și ca oamenii să fie mult mai deschiși. În generația asta sunt mulți care au probleme de comunicare sau în general, și nu pot să-și exprime sentimentele. De multe ori nu ne exprimăm sentimentele pentru că dacă am spune cuiva persoana respectivă nu ar înțelege, ar spune că exagerăm. Din punctul meu de vedere tinerii de azi simt nevoia de libertate foarte mult, să nu le mai fie impuse reguli, să poată face ce vor ei”, a spus Eva.

Ce e de făcut, totuși, atunci când dorințele copiilor sau adolescenților se bat cap în cap cu cele ale părinților. Cum îi lași să zboare singuri în timp ce te asiguri că nu-și vor frânge aripile?

„Avem nevoie de fermitate în relația pe care încercăm să o construim cu copiii noștri. Această fermitate este impusă de trend-urile negative din spațiul online. Cu cât fermitatea e manifestată mai corect, fără să existe umilință, sau abuzuri, atât fizice cât și verbale, atunci copilul va avea o șansă la independență”, a spus psihologul Radu Leca.

Citește și: