• Oamenii de știință spun că încurajarea adulților în vârstă să se întoarcă la muzică la o vârstă mai înaintată va fi benefică pentru sănătatea creierului.
  • Cercetătorii au descoperit că a cânta la orice instrument muzical, dar mai ales la pian, este legat de îmbunătățirea memoriei.
  • Cele mai recente descoperiri indică faptul că promovarea educației muzicale ar putea fi o parte valoroasă a inițiativelor de sănătate publică.

Cântatul la un instrument muzical pe tot parcursul vieții este legat de o mai bună sănătate a creierului la vârste înaintate, potrivit unui nou studiu care ar putea duce la recomandări mai bune privind stilul de viață pentru persoanele cu risc de tulburări precum demența. Cercetarea a analizat date de la mii de adulți cu vârsta de peste 40 de ani pentru a evalua efectul practicării unui instrument muzical – sau a cântării într-un cor – asupra sănătății creierului, scrie The Independent.

Peste 25.000 de persoane s-au înscris în acest studiu, care se desfășoară de 10 ani, spun cercetătorii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

Experiența muzicală a participanților și expunerea la muzică de-a lungul vieții au fost observate, alături de rezultatele lor la testele cognitive, pentru a determina dacă abilitățile muzicale ajută la menținerea creierului în formă la o vârstă mai înaintată.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cântatul la instrumente muzicale îmbunătățește memoria

Cercetătorii au descoperit că a cânta la orice instrument muzical, dar mai ales la pian, este legat de îmbunătățirea memoriei și a capacității de a rezolva sarcini complexe, cunoscută și sub numele de funcție executivă. Cântatul la acest instrument până la o vârstă mai înaintată oferă beneficii și mai mari, potrivit studiului, publicat în International Journal of Geriatric Psychiatry.

În timp ce cântatul a fost, de asemenea, asociat cu o mai bună sănătate a creierului, cercetătorii suspectează că acest lucru se poate datora și factorilor sociali ai apartenenței la un cor sau la un grup.

„O serie de studii au analizat efectul muzicii asupra sănătății creierului. Studiul nostru ne-a oferit o oportunitate unică de a explora relația dintre performanța cognitivă și muzică la o cohortă mare de adulți în vârstă”, a declarat Anne Corbett, cercetător în domeniul demenței de la Universitatea din Exeter.

„În general, credem că a fi muzical ar putea fi o modalitate de a valorifica agilitatea și reziliența creierului, cunoscută sub numele de rezervă cognitivă”, a spus Dr. Corbett.

Potrivit cercetătorilor, cele mai recente descoperiri indică faptul că promovarea educației muzicale ar putea fi o parte valoroasă a inițiativelor de sănătate publică pentru a promova un stil de viață protector pentru sănătatea creierului. Oamenii de știință spun că încurajarea adulților în vârstă să se întoarcă la muzică la o vârstă mai înaintată va fi, de asemenea, benefică pentru sănătatea creierului lor.

Citește și