- Cele 194 de state membre ale OMS negociază în prezent reforme la normele obligatorii care le stabilesc în cazul unei amenințări internaționale pentru sănătate.
- OMS a spus că țările ar trebui să gestioneze acum virusul care a ucis peste 6,9 milioane de oameni.
- Dr. Tedros a spus: „Dacă nu facem schimbările care trebuie făcute, atunci cine va face? Și dacă nu le facem acum, atunci când?”.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat marți că guvernele trebuie să se pregătească pentru o boală și mai mortală decât COVID-19. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat adunării anuale de sănătate de la Geneva că este timpul să avanseze negocierile pentru prevenirea viitoarei pandemii, scrie The Independent.
Dr. Tedros a spus: „Dacă nu facem schimbările care trebuie făcute, atunci cine va face? Și dacă nu le facem acum, atunci când?”. El a adăugat: „Amenințarea apariției unei alte variante care provoacă noi creșteri de boală și deces rămâne valabilă. Și amenințarea ca un alt agent patogen să apară cu un potențial și mai mortal rămâne.”
Adunarea Mondială a Sănătății anuală de 10 zile din orașul elvețian, care coincide cu cea de-a 75-a aniversare a organismului, urmează să abordeze provocările globale de sănătate, inclusiv viitoarele pandemii. Cele 194 de state membre ale OMS negociază în prezent reforme la normele obligatorii care le stabilesc în cazul unei amenințări internaționale pentru sănătate. De asemenea, ei elaborează un tratat mai larg privind pandemia, care urmează să fie ratificat anul viitor.
„Un angajament din partea acestei generații față de un acord pandemic este important deoarece această generație a experimentat cât de îngrozitor ar putea fi un mic virus”, a spus Dr. Tedros. Avertismentul vine la doar câteva săptămâni după ce agenția de sănătate a declarat că COVID-19 nu mai este o urgență globală. OMS a spus că țările ar trebui să gestioneze acum virusul care a ucis peste 6,9 milioane de oameni.
„Prin urmare, cu mare speranță declar COVID-19 încheiat ca o urgență globală pentru sănătate”, a spus Dr. Tedros la începutul acestei luni, adăugând că sfârșitul urgenței nu înseamnă că virusul a luat sfârșit ca o amenințare pentru sănătatea globală. Rata deceselor cauzate de COVID a scăzut de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 în săptămâna până la 24 aprilie 2023, potrivit datelor OMS.
Acest lucru reflectă vaccinarea pe scară largă, disponibilitatea unor tratamente mai bune și un nivel de imunitate a populației față de infecțiile anterioare. Michael Ryan, director pentru situații de urgență la OMS, a declarat: „Bătălia nu s-a încheiat. Încă mai avem slăbiciuni și acele slăbiciuni pe care le mai avem în sistemul nostru vor fi expuse de acest virus sau de un alt virus, care trebuie remediat.”
Citește și:
- OTP Bank România a anunțat oficial că este scoasă la vânzare. Procesul ar putea dura câteva luni
- ANM: Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, în 14 județe. Cum va fi vremea astăzi în București
- Virgin Orbit intră în faliment, la câteva luni după eșecul unei misiuni spațiale în Marea Britanie