• Peste jumătate de milion de bolnavi oncologici se află în evidența medicilor.
  • Cezar Irimia, președinte FABC: În fiecare an, în România, se înregistrează peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică.
  • În 2022, cancerul pulmonar era cea mai frecventă formă în întreaga lume (2,5 mil. cazuri).

Cazurile de cancer vor crește cu 77% până în 2050. Este anunțul alarmant din partea Organziației Mondiale a Sănătății. Raportul acoperă 185 de țări și analizează 36 de tipuri de cancer.

Situația nu e mai bună nici la noi în țară. În 2023, numărul de noi cazuri de cancer diagnosticate au crescut cu 21% față de 2022.

„Cauzele sunt aceleași întotdeauna. Și creșterile nu sunt doar la noi în România, sunt peste tot în lume”, a declarat Cezar Irimia, președinte al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, pentru Aleph News.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS

„Trebuie să specific că, în România, din păcate, cancerele sunt depistate în fază tardivă, acolo unde prețurile cresc, tratamentul crește ca și valoare, iar șansele scad vertiginos, șansele de supraviețuire”, a adăugat el.

Datele recente publicate vineri de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din cadrul OMS arată că în 2022, cancerul pulmonar a reprezentat cea mai frecventă formă de cancer în întreaga lume, responsabil pentru 2,5 milioane de cazuri,
ceea ce reprezintă 12,4% din total.

De asemenea, acest tip de cancer a fost principala cauză de deces, provocând 1,8 milioane de decese, adică aproape 19% din totalul deceselor cauzate de cancer.

„Cred că avem un ecosistem minunat al cancerului în Ontario și în Canada, dar cu siguranță trebuie să investim mai mult în el pentru a ne asigura că putem face față cerințelor legate de această povară în creștere a cancerului”, a declarat Danielle Rodin, medic oncolog, pentru Global News.

„Știm că o mare parte din cancere sunt cauzate de consumul comercial de tutun, de alcool, de obezitate și abia acum începem să avem un impact asupra controlului tutunului, de exemplu. Dar mai sunt atât de multe de făcut”, a explicat Stuart Edmonds, medic oncolog, pentru Global News.

Citește și