• 153.000 de persoane din Marea Britanie trăiesc cu această afecțiune neurologică progresivă.
  • Aceasta înseamnă că celulele nervoase care produc dopamină au încetat să mai funcționeze, ceea ce duce la o gamă largă de simptome.
  • Există peste 40 de simptome asociate în mod oficial cu boala Parkinson.

153.000 de persoane din Marea Britanie trăiesc cu această afecțiune neurologică progresivă. Aceasta înseamnă că celulele nervoase care produc dopamină au încetat să mai funcționeze, ceea ce duce la o gamă largă de simptome și care implică în mare parte mișcarea, motiv pentru care Parkinson este adesea asociat cu un tremor, anunță The Independent.

Această lună pune în lumină afecțiunea, aprilie fiind luna de conștientizare a bolii Parkinson, iar Ziua Mondială a Bolii Parkinson va avea loc la 11 aprilie. O diferență pe care o face menținerea unei vieți active în ceea ce privește modul în care se simt este dovada de care au nevoie pentru a demonstra că merită să facă sport. Dar există un număr tot mai mare de cercetări și în acest domeniu, motiv pentru care este acum un aspect recomandat al gestionării simptomelor.

La Parkinson’s UK, știm cât de important este să fii activ din punct de vedere fizic”, spune Tim Morton, responsabilul programului de activitate fizică al organizației caritabile. Este la fel de important ca și obținerea medicației potrivite pentru a vă ajuta să vă gestionați simptomele. Doar două ore și jumătate pe săptămână pot face o diferență reală pentru a trăi bine cu această afecțiune și pot avea un impact pozitiv din punct de vedere fizic, mental și social.”

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Pentru fosta profesoară de educație fizică și maratonistă Christine Stanley, în vârstă de 61 de ani, a fi activă a fost întotdeauna o parte importantă a vieții sale. După ce a fost diagnosticată cu Parkinson, în urmă cu șase ani, a fost încurajată să încerce mersul nordic (un antrenament de mers pe tot corpul, cu ajutorul unor bețe – care poate fi ideal pentru persoanele cu Parkinson, deoarece ajută la menținerea echilibrului și a mersului) și, de atunci, s-a calificat ca instructor, conducând două grupuri săptămânale în zona Nottingham, inclusiv Parkinson’s Nord.

40 de simptome asociate în mod oficial cu boala Parkinson

Există peste 40 de simptome asociate în mod oficial cu boala Parkinson (inclusiv rigiditatea musculară, mișcările lente, durerea și problemele de somn), iar modul în care boala evoluează variază de la o persoană la alta. Multe simptome sunt, de asemenea, invizibile”.

Când ai Parkinson, oamenii adesea nu înțeleg simptomele tăcute, cele pe care nu le poți vedea – poți suferi de lipsă de încredere, ești distrus când auzi că ai boala, catastrofezi. Poți să te prăbușești în spirală”, explică Stanley, care crede că, atunci când vine vorba de a rămâne activ, trebuie să te folosești sau să te pierzi.

Ea apreciază că primii pași pot fi mult mai dificili pentru persoanele care nu au fost active și în formă toată viața lor, mai ales dacă nu sunt încurajate și susținute după ce au fost diagnosticate. De asemenea, vor exista zile în care motivația este scăzută.

Citește și