- Peste 30.000 de cazuri de rujeolă au fost confirmate până în data de 5 decembrie.
- UNICEF a înregistrat cazurile din Europa și Asia Centrală.
- România are o rată de 9,6 cazuri raportate la suta de mii de locuitori, și anume 1.855.
Cazurile de rujeolă în Europa şi Asia Centrală cresc cu peste 3000% față de 2022. Dacă anul trecut am înregistrat 909 cazuri pe tot parcursul anului, în 2023 avem 30.601 de cazuri. Datele sunt confirmate până în 5 decembrie de către UNICEF.
Advertisment
Cât de periculoasă este situația la momentul actual?
„Este evident că în ultimele săptămâni a fost o creștere constantă, prezentări multe la camera de gardă, nu toate sunt forme ușoare, sunt copii care indifferent de vârstă ajung să se interneze, cee ce înseamnă o presiune, sunt și complicații pulmonare, neurologice, encefalită, și cazuri cu adevărat rare, cu evolute imprevizibilă. Până la urmă, problema cu rujeola este în felul următor: în condițiile în care populația nu este protejată prin vaccinare, și este un lucru evident nu doar în România, ci și în alte țări, dar vorbim în primul rând de ceea ce se întâmplă aici, ca effect,lipsa de vaccinare rezultă în numărul mare de cazuri și epidemie”, spune Adrian Marinescu, director la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
UNICEF: Aproximativ un milion de copii n-au fost vaccinați
„Nu are legătură doar vaccinarea pentru rujeolă, principiul vaccinării se întâmpla și înainte de pandemie, din păcate nu știu dacă ține de educația medicală. Cred că trei lucruri putem să facem, educația medicală care trebuie să fie făcută riguros, doi, să existe campanii de conștientizare, și punctul trei, trebuie să ajungem la rolul pe care ar trebui să îl aibă medicul de familie cu părintele, pentru că până la urmă, el poate să influențeze, iar părintele are rolul central, este cel care hotărăște pentru un copil”, declară Adrian Marinescu, la Aleph News.
Recomandări
Citește și
- Party-urile de Crăciun: Cum refuzi o invitație fără să superi pe nimeni? Topul scuzelor „acceptabile”
- Somnul neregulat și demența: Legătura periculoasă dintre cele două
- Gen Z: Banii sau Iubirea? 49% se uită la situația financiară când își caută partener
Partenerii noștri