• Liderii mondiali din domeniul sănătății au declarat că virusul nu mai constituie o urgență.
  • Șefului OMS spune că pandemia nu mai reprezintă o problemă sanitară globală.
  • Însă, organizația a precizat că pandemia nu s-a încheiat cu totul.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS, a spus vineri că pandemia de COVID-19 a încetat să mai fie o urgență sanitară globală, scrie Daily Mail. Cu toate acestea, el nu a anunțat pandemia încheiată și a avertizat că virusul reprezintă încă o amenințare în țările care nu au avut acces la vaccinuri.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care ultimele restricții privind pandemia în SUA se vor încheia joi, la câteva luni după ce președintele Joe Biden a declarat că pandemia „s-a încheiat” pentru America. Aceasta a bulversat economia globală și a ucis cel puțin 7 milioane de oameni în întreaga lume.

La ședința de informare de vineri, Tedros a declarat că pandemia este probabil responsabilă pentru aproximativ 20 de milioane de decese, din cauza problemelor de raportare și a neconcordanțelor în materie de testare.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Profesorul Didier Houssin, membru al OMS din Franța, a spus că organizația a luat în considerare pentru prima dată ridicarea stării de urgență în luna ianuarie. Cu toate acestea, o creștere masivă a cazurilor de COVID în China, în preajma anului nou, a declanșat temeri legate de o nouă tulpină cu trăsături care nu au mai fost văzute până acum și i-ar fi făcut să se râzgândească.

„Sfârșitul stării de urgență nu reprezintă în mod categoric sfârșitul Covidului ”, a declarat profesorul Mark Woolhouse de la Universitatea din Edinburgh, în Scoția. „Mai degrabă, este o recunoaștere a faptului că nu mai asistăm la valuri majore de infecții, boli grave și decese”.

Atunci când Tedros a anunțat stare de urgență în 2020, el a declarat că cea mai mare teamă a sa a fost potențialul virusului de a se răspândi în țările cu sisteme de sănătate insuficiente pe care le-a descris ca fiind „slab pregătite”. De fapt, unele dintre țările care au suferit cele mai mari pierderi de vieți omenești cauzate de COVID-19 au fost considerate anterior ca fiind cele mai bine pregătite pentru o pandemie, inclusiv SUA și Regatul Unit.

OMS este singura organizație la nivel mondial care răspunde la amenințările virusurilor. Aceasta a avut probleme în mod repetat pe măsură ce coronavirusul se răspândea. La începutul pandemiei, aceasta a recomandat oamenilor de pe tot globul să nu poarte măști pentru a se proteja împotriva Covid, timp de luni de zile. Numeroși oameni de știință au criticat, de asemenea, reticența OMS de a recunoaște că virusul SARS-CoV-2 a fost frecvent răspândit în aer și de către persoane fără simptome.

Citește și

Călătorii în timp record până în Dubai. Europa intră în cursa avioanelor hipersonice

Donald Trump, critici dure la adresa ducilor de Sussex: „Meghan a fost foarte lipsită de respect”

Vin Diesel, Jeremy Renner și John Legend i-au transmis mesaje de încurajare lui Jamie Foxx. Actorul a suferit o complicație medicală