• Luptătorii sudanezi au capturat un important laborator biologic care conținea mostre de poliomielită, holeră și rujeolă.
  • Șefii Organizației Mondiale a Sănătății au tras un semnal de alarmă după ce un grup a capturat laboratorul din capitala Khartoum.
  • Șeful OMS a declarat că există un risc biologic uriaș.

Forțele din Sudan au pus stăpânire pe Laboratorul Național de Sănătate Publică, iar oamenii de știință care se ocupă de agenții patogeni nu pot avea acces la laborator. „Aceasta este principala preocupare: nu există accesibilitate pentru tehnicienii de laborator pentru a merge la laborator și a păstra în siguranță materialul biologic și substanțele disponibile”, a declarat Saeed Abid, șef OMS, vorbind prin legătură video din Sudan, scrie The Sun.

Oamenii de știință avertizează de ani de zile cu privire la pericolul unui virus sau agent patogen care ar putea să fie eliberat dintr-un laborator biologic gestionat necorespunzător, mai ales în urma pandemiei. Situația din Sudan degenerează pe fondul luptelor dintre grupurile adversare. Capitala este devastată de lupte armate și lovituri aeriene.

OMS a declarat că instituția capturată are mostre de boli, inclusiv poliomielită, holeră și rujeolă. Eliberarea unui astfel de agent patogen în mijlocul haosului ar putea fi devastatoare în cadrul carnagiului prezent, mai ales în contextul în care Marea Britanie a lansat o misiune de salvare a aproximativ 4.000 de cetățeni din națiunea devastată de război.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE
O NOUĂ MISIUNE NASA
FRANȚA ÎȘI RECUPEREAZĂ RECORDUL MONDIAL

Un raport cheie, redactat de Dr. Filippa Lentzos și Dr. Gregory D. Koblentz, a avertizat că numărul laboratoarelor cu risc mare este „în creștere rapidă”. Aceștia au avertizat că standardele internaționale sunt necorespunzătoare pentru a supraveghea în mod corect amenințarea majoră reprezentată de aceste laboratoare.

„Tot mai multe țări construiesc laboratoare de înaltă securitate, dezvoltă biotehnologii cu dublă utilizare și efectuează cercetări riscante cu agenți patogeni”, au declarat specialiștii. „Pericolele pe care le reprezintă o eliberare accidentală sau deliberată a unui agent patogen capabil de pandemie înseamnă că întărirea supravegherii internaționale este esențială”.

Milioane de sudanezi încearcă să scape din ceea ce reprezintă una dintre cele mai sărace țări din lume, cu un istoric de lovituri de stat militare. Aceștia încearcă să supraviețuiască în contextul unor crize de apă, alimente, medicamente și combustibil, precum și unor pene de curent și internet.

Citește și