• Studiul a analizat tiparele de somn ale persoanelor în vârstă de 60 de ani pentru a identifica riscurile pentru sănătate.
  • S-a descoperit că cei care se trezesc de cel puțin două ori în noapte ar putea fi mai expuși riscului de demență.
  • Cercetarea a analizat tiparele de somn a peste 88.000 de persoane din Marea Britanie.

Un studiu dezvăluie că lipsa somnului sau somnul neregulat poate duce la demență.

Cei din studiu au avut o vârstă medie de 62 de ani și somnul lor a fost monitorizat timp de șapte ani. Aproximativ 480 de adulți care au participat au dezvoltat demență, iar experții de la Academia Americană de Neurologie au descoperit o legătură între somn și boală, scrie GBNews.

Cei cu somn neregulat s-au dovedit a fi cu 53% mai predispuși să se îmbolnăvească, deși motivul exact al legăturii este neclar. Cercetarea a clasificat somnul „neregulat” ca „dormit în perioade scurte de timp de una până la patru ore”.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Somnul regulat înseamnă să te culci și să te trezești la aceeași oră, zilnic. Somnul neregulat în mod constant poate cauza probleme cu funcționarea cognitivă, ducând la boli precum demența.

Autorii studiului au spus: „Somnul neregulat poate reprezenta un nou factor de risc pentru demență”. Sunt încă necesare multe cercetări pentru a înțelege cauzele și pentru a găsi posibile prevenții pentru demență.

Citește și