• În 2022 s-au născut 171.132, față de 250.000 în anii anteriori.
  • În perioada 2009 – 2020, s-au născut în afara graniţelor peste 332.000 de copii români.
  • Beijingul acordă stimulente financiare în îngrijirea copiilor pentru a crește natalitatea.

Priorități diferite, mai multe provocări economice sau mai multe probleme de ordin medical. Mai multe cauze cu un singur rezultat: fertilitatea are o rată din ce în ce mai mică. China anunță o strategie pentru creșterea fertilității, după ce a ajuns la cea mai mică rată din rândul țărilor cu peste 100 de milioane de locuitori. La noi, în 2022, numărul de nașteri s-a oprit la 171.000, față de 250.000 cât era în urmă cu 20 de ani.

„Cu siguranță, cea mai importantă cauză e de ordin economico-social, nu neapărat medical. România stă mai prost decât alte țări din Europa, e un declin al populației în toată Europa, chiar și în anumite țări din Asia. Sigur, în alte țări, creșterea e evidentă. Sunt motive economice, cu siguranță, și sociale. Ați văzut că se nasc în continuare mulți copii români, dar din păcate, un procent semnificativ se află în afara granițelor țării”, a spus Radu Vlădăreanu, profesor universitar obstetrică-ginecologie, la Aleph News.

În anul 2023 vor fi și mai puține nașteri decât în 2022, fiind posibil să ajungem la 150.000 de la 200.000 și ceva, cât erau acum câțiva ani.

Recomandări

ZELENSKI DĂ DIN CASĂ
CIUCĂ, LA ÎNCEPUT DE ȘCOALĂ
NATO CONDAMNĂ RUSIA
MUSK VREA STARSHIP PE MARTE
LAMAR LA SUPER BOWL
JANNIK SINNER CÂȘTIGĂ LA US OPEN

Cum ar funcționa în România o strategie de a ajuta cuplurile?

„O strategie de a ajuta cuplurile care nu pot avea copii s-a început. În București la început, apoi prin programele acestea de stimulare a reproducerii artificiale care funcționează. Cred că o creștere a natalității nu se poate face doar ajutând o mie, două-trei mii de cupluri să aibă copii, cu o rată de succes care nu e 100%, evident pentru că apelează la ele în special femeile în vârstă care au o rată redusă de succes. Pentru a crește natalitatea în România, trebuie măsuri economice, sociale, de susținere a cuplurilor din multe puncte de vedere”, a spus Radu Vlădăreanu, profesor universitar obstetrică-ginecologie, la Aleph News.

Citește și: