• La nivel mondial, sunt peste 580.000 de decese puse pe seama COVID-19.
  • Gripa spaniolă a ucis în jur de 50 de milioane de oameni în 2 ani.
  • Doctorul Adrian Marinescu: „Acum avem mai multe posibilităţi de intervenţie decât în perioada gripei spaniole”.
  • Gripa spaniolă s-a terminat în 1920, când societatea a dezvoltat imunitatea de turmă.

Pandemia de COVID-19 ar putea căpăta proporţiile gripei spaniole. Asta a declarat recent Anthony Fauci, epidemiologul care conduce lupta anti COVID-19 în SUA. Medicul Adrian Marinescu îl contrazice, însă, şi spune că această comparaţie nu este realistă.

Despre gripa spaniolă

Gripa spaniolă a infectat aproape 500 de milioane de oameni între 1918 şi 1920, în întreaga lume, adică un sfert din populaţia mondială, în 3 valuri de infectare.

50 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa atunci. Virusul SARS-CoV-2 a răpus până acum aproape 600.000 de oameni şi sunt experţi care susţin că numărul deceselor nu se va apropia de cel dat de gripa spaniolă.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dacă gripa spaniolă a fost letală mai ales în cazul persoanelor tinere, cu vârsta medie de 30 de ani, pandemia actuală răpune în cea mai mare parte persoane în vârstă, care au şi alte boli asociate.

Există diferenţe şi la rapiditatea cu care cele două tipuri de virus, H1N1 şi SARS-CoV-2, ucid. Dacă în cazul gripei spaniole oamenii mureau în câteva ore, acum boala are etape diferite de evoluţie, iar gradul de vindecare este ridicat.

Ce spune medicii despre gripa spaniolă și despre COVID-19

„Atunci singurul tratament era aspirina, posibilitatea de comunicare, de intervenţie erau cu mult reduse. Avem mult mai multe posibilităţi de intervenţie, fie că vorbim de tratament, fie că dorim să vorbim de un vaccin cât de curând”, a declarat Adrian Marinescu, medic la Institutul „Matei Balș”.

Reporter: Am fost închişi inutil în această colivie, din cauza coronavirusului?

Vasile Astărăstoae, medic legist: Opinia mea este că da, pentru că măsurile nu au fost proporţionale cu gravitatea.

Dacă înţeleg că în primele două săptămâni, când toată lumea era speriată şi nu ştia despre ce e vorba, în continuare a fost numai orgoliu, ambiţie, experţi medicali orgolioşi şi limitaţi, care nu s-au gândit la ce se întâmplă în viitor cu economia, cu cultura, cu starea spirituală, cu starea psihică a fiecăruia în parte.