• Măștile de față ar trebui să fie purtate din nou în transportul public, au susținut experții.
  • Cinci britanici au murit din cauza tulpinii Arcturus Covid, potrivit Agenției britanice de securitate sanitară.
  • Cercetările indică faptul că Arcturus ar putea fi de 1,2 ori mai infecțioasă decât ultima subvariantă majoră.

Măștile de față ar trebui să fie purtate din nou în transportul public, au susținut experții, în condițiile în care noua variantă Arcturus Covid continuă să se răspândească, scrie The Independent.

Cinci britanici au murit din cauza tulpinii Arcturus Covid, potrivit Agenției britanice de securitate sanitară, în timp ce 135 de cazuri au fost detectate în Marea Britanie până în prezent, și se crede că există aproximativ 104 cazuri, deoarece unele persoane au fost diagnosticate de două ori.

Noua tulpină, cunoscută sub numele de XBB.1.16, a fost identificată pentru prima dată în ianuarie și a apărut din două tulpini anterioare puternice de Omicron, BA.1 și BA.2. Cercetările indică faptul că Arcturus ar putea fi de 1,2 ori mai infecțioasă decât ultima subvariantă majoră.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Arcturus a fost monitorizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) începând cu 22 martie, care l-a ridicat la categoria „variantă de interes” la jumătatea lunii aprilie. În Marea Britanie, virusul este în prezent cel mai răspândit în Londra, nord-vestul și sud-estul țării, iar vârsta medie a cazurilor este de 74 de ani. 54 de bărbați și 50 de femei în vârstă de 74 de ani au contractat noua tulpină.

Ce spun medicii

Profesorul Stephen Griffin, președintele Independent SAGE, a susținut că oamenii ar trebui să se întoarcă la testarea regulată și la măștile de față pentru a se proteja de virus.

El a declarat pentru MailOnline: „Acest lucru poate părea ca o întoarcere la anul trecut, dar realitatea este că virusul continuă să facă rău și cei mai puțin capabili să facă față continuă să sufere.” „În absența unor măsuri de atenuare la nivel de populație… accentul rămâne pus pe riscul individual care, pentru mulți, este acum mult mai mic.”
„Dacă [guvernul] nu va acționa pentru a permite tuturor să trăiască cu Covid, persoanele vulnerabile vor continua să aibă nevoie de măsuri de precauție și, în mod ideal, ceilalți vor acționa cu un nivel adecvat de altruism.”

Dr. Vipin Vashishtha, medic pediatru și fost șef al Comitetului de imunizare al Academiei Indiene de Pediatrie, a declarat pentru The Hindustan Times că simptomele Arcturus includ febră mare, tuse și conjunctivită sau conjunctivită „cu mâncărimi”.
Producția de vaccinuri a fost accelerată în India și în unele state au fost introduse măști obligatorii pentru față, iar spitalele au efectuat exerciții de simulare după ce virusul a făcut ravagii în țară. În prezent, virusul este în creștere și în Australia.

În SUA, Arcturus este acum responsabil pentru 9,6% din cazurile americane de Covid, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor și OMS.

Virologul profesor Lawrence Young de la Universitatea din Warwick a declarat pentru The Independent că apariția noii variante în India este un semn că „nu am ieșit încă din impas”.
„Trebuie să fim cu ochii pe ea”, a spus el. „Atunci când apare o nouă variantă trebuie să aflăm dacă este mai infecțioasă, dacă provoacă mai multe boli, dacă este mai patogenă? Și ce se va întâmpla în ceea ce privește protecția imunitară.”

Citește și