• Speranța de viață în Statele Unite este de 76,1 ani, cea mai mică din 1996.
  • Mortalitatea în exces afectează mai multe state republicane.
  • Rata sinuciderilor a crescut cu 70% în douăzeci de ani cu aproximativ 48.000 de decese.

Armele, accidentele de mașină și supradozele care îi decimează pe cei mai tineri sunt principalele cauze ale acestei situații. Speranța de viață în Statele Unite este de 76,1 ani, cea mai mică din 1996, scrie Le Monde.

Cifra este cunoscută, speranța de viață americană este în cădere liberă de câțiva ani și s-a situat la 76,1 ani în 2021, cel mai scăzut nivel din 1996, conform datelor NCHS (Centrul Național de Statistică a Sănătății) din 2022. Declinul de la 2019 este de 2,7 ani, nemaiauzit de la începutul anilor 1920, iar COVID nu explică totul.

Mai puțin cunoscute, însă, sunt motivele acestei performanțe slabe. Americanii nu ajung bătrâni pentru că mor mai devreme. Unul din 25 de americani în vârstă de 5 ani astăzi nu va împlini vârsta de 40 de ani, potrivit unui sondaj aprofundat al Financial Times publicat pe 31 martie: este de patru sau cinci ori mai mult decât în ​​alte țări dezvoltate. Explicațiile sunt omuciderile, accidentele de circulație, supradoze, boli legate de obezitate. Americanii mor de bolile Americii, în floarea vieții.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Bogăția americanilor și sumele abisale cheltuite pentru sănătate (18,3% din produsul intern brut, față de aproximativ 12% în Franța și Marea Britanie) nu fac nimic în acest sens. Oricare ar fi categoriile sociale, americanii trăiesc mai puțin decât locuitorii altor țări dezvoltate.

Cifrele detaliate pentru anul 2021 publicate de CDC, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, sunt edificatoare. În acel an au avut loc 26.000 de omucideri pentru o populație de 332 de milioane. Aceasta este în proporție de 5,6 ori mai mult decât în ​​Franța (948 de omucideri pentru 67,8 milioane de locuitori). Țara a înregistrat, de asemenea, aproximativ 49.000 de decese din accidente rutiere și de transport. Cu siguranță, se călătorește mult cu mașina în Statele Unite, dar cifra este de 2,8 ori mai mult decât în ​​Franța. Rata sinuciderilor a crescut cu 70% în douăzeci de ani cu aproximativ 48.000 de decese.

În cele din urmă, supradozele de opioide au cauzat aproximativ 98.000 de decese peste Atlantic. Acest abuz de substanțe medicinale sau ilicite îi lovește puternic pe tineri: 85% din cele 54.000 de victime cu vârsta cuprinsă între 25 și 54 de ani sunt bărbați.

Aceste statistici sunt corelate și cu geografia, așa cum arată o hartă a țării care datează din 2021 și publicată pe Twitter de către Paul Krugman, Premiul Nobel pentru Economie (2008), pe 2 aprilie. Harta deceselor premature acoperă centrul și sudul Statelor Unite, coborând râurile Ohio și Mississippi: zone locuite de populații albe, apoi negre în sud, lovite de obezitate, junk food, droguri, cu pete roșii în deșerturile vestice și din Alaska, unde se află rezervațiile și așezările nativilor americani. Comitatul Oglala Lakota, Dakota de Sud – unde a avut loc masacrul Sioux de la Wounded Knee în 1890 până în al 7-lea regiment de cavalerie – are cea mai mică speranță de viață: 66,8 ani. Cea mai mare, 86,8, este într-o zona muntoasă din Colorado.

Mortalitatea în exces afectează mai multe state republicane

Distribuția rasială este la fel de inegală, mai ales în rândul bărbaților: cei de origine nativă americană au o speranță de viață la naștere de 61,5 ani, afro-americanii 66,7 ani, albii 73,7 ani, latinii 74,4 și asiaticii 81,2. Diferența medie dintre femei și bărbați este de 5,9 ani. Potrivit unui studiu realizat la Harvard de Raj Chetty în perioada 1999-2014, diferența dintre speranța de viață dintre cei mai bogați 1% și cei mai săraci 1% a ajuns la 14,6 ani pentru bărbați și 10,1 pentru femei.

Paul Krugman mai notează că flagelul excesului de mortalitate lovește zonele administrate de republicani mai mult decât de democrați. „Există o corelație puternică cu înclinația politică”, a scris el pe Twitter, comparând curbele din Ohio (republican) și din statul New York (democrat). El observă că acest fenomen este nou. În 1990, a spus el, Ohio avea o speranță de viață de aproximativ 74,5 ani, puțin mai mare decât cea a statului New York, în timp ce cea a țărilor comparabile era de 79 de ani. Treizeci de ani mai târziu, statul Midwest a văzut creșterea speranței de viață a locuitorilor săi cu doar un an și jumătate, ajungând la 76 de ani, în timp ce se stabilește la New York la 81, urmând țări comparabile (82 de ani). Potrivit Premiului Nobel, statele centrale ar fi fost reticente în a finanța accesul la asistență medicală pentru cei mai săraci (sistemul Medicaid), ceea ce ar fi dus la reducerea numărului de spitale și a accesului la îngrijire.

De la vârsta de 65 de ani, sănătatea aproape tuturor americanilor – 60 de milioane – este finanțată de sistemul public Medicare. Potrivit studiului Financial Times, odată ce ajung la 75 de ani, se pot aștepta să mai trăiască aproximativ 11,5 ani, alăturându-se statisticilor țărilor bogate.

Pe lângă aceste constatări, există o altă specificitate americană: o rată a mortalității materne de 32,9 la 100.000 de nașteri, mult mai mare decât cea observată în țări comparabile (de trei ori mai mult decât în ​​Franța, de zece ori mai mult decât în ​​Spania).

În 2021, 1.205 femei au murit în timpul sarcinii, nașterii sau în primele săptămâni după naștere, o creștere cu 40% față de anul precedent, potrivit cifrelor publicate de CDC la jumătatea lunii martie. Măsurile care restricționează accesul la avort sau închiderea serviciilor de maternitate ar putea explica această creștere.

Citește și

Îți e ascultat telefonul? Un expert în tehnologie explică dacă unele reclame online sunt întâmplătoare sau nu

FOTO. Meghan Markle se află pe lista programului de încoronare a regelui Charles al III-lea. Reacțiile controversate ale fanilor

Un apropiat al familiei regale susține că regina Camilla s-a simțit rănită că a fost numită ticăloasă de prințul Harry