O nouă proteină ar putea avea un impact major în tratamentul împotriva bolii Alzheimer. Ce descoperiri au făcut cercetătorii

În căutarea unui tratament pentru boala Alzheimer, cercetătorii au descoperit o proteină cu efecte protectoare. Un nou studiu dezvăluie modul în care colesterolul și inflamația din diferite tipuri de celule cerebrale umane interacționează cu o proteină numită ABCA7, care reglează modul în care moleculele trec prin membranele celulare, relatează Science Alert.

Echipa consideră că noile lor informații ar putea fi folosite pentru a dezvolta tratamente. Noi arătăm că epuizarea colesterolului reduce nivelurile ABCA7 în microglia și astrocitele umane, dar nu și în celulele neuronale”, scrie echipa de la Centrul Alzheimer de la Universitatea Temple din Philadelphia.

Cercetări anterioare efectuate de doi dintre autorii studiului actual au constatat că nivelurile ABCA7 din creier scad odată cu vârsta, iar persoanele cu niveluri mai scăzute au mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer mai devreme în viață.

Aceasta s-a bazat pe descoperirile despre variantele genetice ale ABCA7 la pacienții cu boala Alzheimer, rezultate din studiile de asociere la nivel de genom cu mii de participanți. Dar studiile genomului indică doar o proteină și nu ne spun nimic despre modul în care aceasta funcționează sau cum afectează o boală”, spune neuroștiutorul Joel Wiener.

Scopul nostru este de a dezvălui funcțiile ABCA7 și de a folosi ceea ce aflăm despre rolul său în patologie pentru a o transforma într-o terapie eficientă împotriva bolii Alzheimer”. Colesterolul și inflamația cronică au fost implicate în boala Alzheimer, dar sunt multe lucruri pe care nu le știm despre acești doi factori.

Cum ajută proteina la vindecarea țesuturilor

Inflamația ajută la combaterea infecțiilor și la vindecarea țesuturilor deteriorate, dar este un proces complex. Inflamația cronică poate deteriora țesuturile și organele sănătoase și poate duce la afecțiuni grave de sănătate. În creierul nostru, celulele imune numite microglia reglează în principal inflamația, deși celulele de susținere numite astrocite joacă, de asemenea, un rol, alături de neuroni.

Weiner și colegii săi au efectuat o serie de experimente pe microglia umană, astrocite și linii de celule de neuroni cultivate în laborator. După ce au eliminat o parte din colesterol, au tratat celulele cerebrale cu rosuvastatină, un medicament care inhibă producția de colesterol.

Atunci când aproximativ jumătate până la trei sferturi din colesterolul normal a fost eliminat din celule, nivelurile de ABCA7 au scăzut cu aproximativ 40% în liniile celulare de microglie și cu aproximativ 20% într-o linie celulară de astrocite.

Citește și:

Exit mobile version