• Ochii pot fi o fereastră către sănătatea creierului tău, arată un nou studiu.
  • Cercetătorii au descoperit că adulții mai în vârstă care suferă de retinopatie, o boală oculară, prezintă un risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral, precum și posibile simptome de demență. Și, în medie, au murit mai devreme decât persoanele de vârsta lor fără afecțiunea oculară.
  • Retinopatia se referă la o boală a retinei, țesutul care detectează lumina din spatele ochiului, fiind adesea cauzată de diabet sau de hipertensiune arterială, ambele putând afecta vasele mici de sânge care alimentează retina.

Ochii pot fi o fereastră către sănătatea creierului tău, arată un nou studiu.

Cercetătorii au descoperit că adulții mai în vârstă care suferă de retinopatie, o boală oculară, prezintă un risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral, precum și posibile simptome de demență. Și, în medie, au murit mai devreme decât persoanele de vârsta lor fără afecțiunea oculară.

Retinopatia se referă la o boală a retinei, țesutul care detectează lumina din spatele ochiului. Este adesea cauzată de diabet sau de hipertensiune arterială, ambele putând afecta vasele mici de sânge care alimentează retina.

Recomandări

METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?

Această afecțiune poate duce la modificări ale vederii, cum ar fi probleme la citire sau la vederea obiectelor îndepărtate. În etapele ulterioare, vasele de sânge deteriorate pot prezenta scurgeri și pot provoca tulburări de vedere, cum ar fi pete întunecate sau dungi asemănătoare pânzei de păianjen, potrivit Institutului Național de Oftalmologie din SUA.

Studiile au legat retinopatia mai severă de un risc mai mare de accident vascular cerebral, posibil pentru că ambele implică vase de sânge bolnave.

În noul studiu, cercetătorii au constatat că persoanele cu semne de retinopatie au fost de două ori mai susceptibile de a raporta un istoric de accident vascular cerebral, comparativ cu cele care nu prezentau semne de boală oculară. În mod similar, aceștia aveau cu 70% mai multe șanse să raporteze probleme de memorie, un potențial indicator al demenței.

În decursul următorului deceniu, persoanele cu cea mai severă retinopatie s-au confruntat cu un risc de două până la trei ori mai mare de a muri.

Nu este clar dacă retinopatia prevestește de fapt un viitor accident vascular cerebral sau probleme de memorie, a declarat cercetătorul principal, Dr. Michelle Lin, profesor asistent de neurologie la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida.

Participanții la studiu au fost întrebați despre istoricul accidentului vascular cerebral și problemele de memorie în același timp în care au fost evaluați pentru retinopatie. Nu este clar care afecțiuni au apărut mai întâi, a spus Lin.

Următorul pas, a adăugat ea, este urmărirea pacienților cu retinopatie de-a lungul timpului, pentru a vedea dacă această afecțiune prezice un risc mai mare de accident vascular cerebral și dacă detectarea retinopatiei face o diferență în acest risc.

Studiile raportate în cadrul reuniunilor sunt în general considerate preliminare până când sunt publicate într-o revistă de specialitate.

Rezultatele se bazează pe mai mult de 5.500 de adulți americani care au participat la un studiu guvernamental de sănătate în curs de desfășurare. Toți au fost supuși unor scanări ale retinei pentru a vedea dacă au retinopatie.

S-a constatat că aproape 700 dintre aceștia aveau această afecțiune oculară, în timp ce 289 aveau antecedente de accident vascular cerebral, iar aproximativ 600 au raportat probleme de memorie.

În medie, persoanele cu retinopatie prezentau riscuri sporite de accident vascular cerebral și probleme de memorie, chiar și după ce au fost luate în considerare vârsta, diabetul și hipertensiunea arterială.

Se pare că există ceva în legătură cu retinopatia în sine”, a spus Lin. Adică, boala oculară ar putea oferi o perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă în vasele de sânge din creier.

Este foarte adevărat că ochiul este fereastra către creier”, a spus ea.

Lin a încurajat persoanele cu retinopatie să colaboreze cu medicul lor pentru a-și controla factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, care includ accidentul vascular cerebral și bolile de inimă. Aceasta înseamnă să țină în frâu afecțiuni precum tensiunea arterială ridicată, diabetul și colesterolul ridicat.

Aceste măsuri sunt, de asemenea, esențiale pentru a limita pierderea vederii din cauza retinopatiei. În afară de aceasta, medicamentele injectabile și chirurgia cu laser sunt opțiuni pentru cazurile mai grave, potrivit NEI.

Constatările susțin adăugarea retinopatiei pe lista factorilor pe care medicii îi iau în considerare pentru a evalua riscul de accident vascular cerebral al pacienților, potrivit lui Daniel Lackland, expert voluntar în cadrul asociației pentru accidente vasculare cerebrale.