• Numărul cazurilor de rujeolă a crescut de peste 30 de ori în Europa în ultimul an, ajungând la peste 30.000 de cazuri în ianuarie-octombrie 2023.
  • Multe dintre cazurile de rujeolă sunt deosebit de grave, fiind raportate aproape 21.000 de internări în spital şi 5 decese.
  • Vaccinarea este singura modalitate de a preveni rujeola, o boală foarte contagioasă care poate duce la complicaţii grave, inclusiv la deces.

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut de peste 30 de ori în Europa în ultimul an, ajungând la peste 30.000 de cazuri în ianuarie-octombrie 2023. Această creştere este îngrijorătoare, mai ales că se observă o accelerare a tendinţei în ultimele luni.

Multe dintre cazurile de rujeolă sunt deosebit de grave, fiind raportate aproape 21.000 de internări în spital şi 5 decese. Cazurile afectează toate grupele de vârstă, dar 2 din 5 implică copii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani şi 1 din 5 adulţi cu vârste de 20 de ani şi peste, notează Le Figaro.

Această recrudescenţă a rujeolei, spune OMS, este în mare parte imputabilă scăderii acoperirii vaccinale în Europa în ultimii doi ani. Pandemia Covid-19 a jucat un rol important în această situaţie, pe lângă neîncrederea tot mai mare în vaccinuri.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

Vaccinarea este singura modalitate de a preveni rujeola, o boală foarte contagioasă care poate duce la complicaţii grave, inclusiv la deces.

OMS face apel la toate ţările europene să intensifice campaniile de vaccinare pentru a opri răspândirea acestei boli.

Nu este pentru prima dată când rujeola ocupă prima pagină a ziarelor din Europa: în 2018, 41.000 de persoane au contractat boala, iar 37 au murit. Epidemia a fost ţinută sub control de pandemia Covid-19 (măsuri de izolare, măsuri de barieră, restricţii de călătorie etc.), dar pare că va lua din nou amploare.

Potrivit OMS, acoperirea vaccinală cu două doze în regiunea europeană a scăzut de la 92% la 91% între 2019 şi 2022, iar peste 1,8 milioane de copii nu au fost vaccinaţi.

„Vaccinarea este singura modalitate de a-i proteja pe copii împotriva acestei boli potenţial periculoase”, a declarat Dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-un comunicat. Este esenţial ca toate ţările să fie pregătite să detecteze şi să reacţioneze din timp la focarele de rujeolă.

În 1980, înainte de introducerea pe scară largă a vaccinării, numărul anual de decese cauzate de rujeolă la nivel mondial era estimat la 2,6 milioane, potrivit Vaccination info service.

Citește și