- Cele mai recente statistici la nivel european arată că, în 2021, în România se consumau peste 25 de doze zilnice la mia de locuitori.
- Cifrele sunt similare cu cele din 2012.
- În zece ani nu s-a schimbat nimic la acest capitol în țara noastră.
Suntem în fruntea țărilor europene când vine vorba de consumul de antibiotice. 1 din 4 români a cumpărat anul trecut antibiotice în baza unei rețete compensate eliberate de medicul de familie.
Cele mai recente statistici la nivel european arată că, în 2021, în România se consumau peste 25 de doze zilnice la mia de locuitori. Cifrele sunt similare cu cele din 2012. Așadar, în zece ani nu s-a schimbat nimic la acest capitol în țara noastră. Doar anul trecut, au fost decontate de CNAS antibiotice în valoare de peste 200 de milioane de euro.
Suma este echivalentă cu 10% din totalul cheltuielilor cu medicamentele compensate și gratuite. Medicii susțin că peste 90% dintre infecțiile respiratorii sunt virale și nu bacteriene, drept urmare nu necesită tratament cu antibiotic. Medicii spun foarte clar: antibioticele nu scad febra și nu tratează răceala comună, gripa, tusea sau durerile în gât.
Dacă autoritățile nu vor lua măsuri concrete pentru a reduce consumul excesiv de antibiotice, în următorii 20-30 de ani infecțiile banale, care acum se pot trata cu ușurință, ne-ar putea pune viața în pericol, pentru că organismul va deveni rezistent la tratamentul cu antibiotice.
Citește și
- Marcel Ciolacu scoate bani din fondul de rezervă bugetară. Răzvan Botea, editor al ZF: „Este o cârpeală”
- Ziarul Financiar sărbătorește 25 de ani de la lansare. Adrian Sârbu, fondator: „Nu uitați, business is power”
- De ce pleacă studenții români în străinătate? Expert în educație: „Cred că este vorba de dorința de a-și lărgi orizonturile, de a avea o experiență culturală diferită”