- OMS trebuia să declare alertă sanitară cu 8 zile mai devreme
- Luna februarie 2020 a fost timp pierdut de Guvernele lumii
- Experții propun ridicarea patentelor vaccinurilor în 3 luni
Efectele devastatoare ale pandemiei de COVID-19 puteau fi evitate dacă autoritățile ar fi acționat mai repede. Un nou studiu spune că peste 3 milioane de oameni ar fi putut fi salvați dacă greșelile nu se țineau lanț.
Advertisment
Informațiile apar într-un raport creat de un grup de studiu independent. Experții spun că pandemia este un dezastru care putea să fie prevenit.
Ceea ce trăim astăzi se datorează unei mulțimi de rateuri, lipsuri și întârzieri în pregătirea și combaterea virusului.
Recomandări
Analiza arată că cel puțin 3,4 milioane de decese puteau fi evitate dacă Guvernele ar fi luat amenințarea în serios mult mai repede.
Ce s-ar fi putut face mai bine
Prima bulină neagră o primește chiar Organizația Mondială a Sănătății care ar fi trebuit să declare alerta sanitară mult mai înainte de 30 ianuarie 2020.
Sunt criticate și Guvernele pentru că au ezitat să restrângă circulația și au ținut granițele deschise prea mult, deși China a tras semnalul de alarmă mult mai repede.
Experții spun că februarie a fost o lună irosită în bătălia cu virusul.
Propunerile experților pentru combaterea virusului
Se fac trei propuneri în acest raport, care a apărut și în revista medicală The Lancet. În primul rând, țările bogate ar trebui să distribuie gratuit peste 1 miliard de doze în cele 92 de țări cu venituri mici și medii, până la 1 septembrie și 2 miliarde de doze până în 2022.
A doua propunere vizează relaxarea patentelor vaccinurilor în cel mult trei luni printr-o înțelegere între țările producătoare, companii și cu avizul OMS și cel al Organizației Mondiale a Comerțului.
Iar țările din G7 ar trebui să distribuie 60% din fondul de reacție anti-Covid pentru vaccinare și tratarea bolnavilor.
Partenerii noștri